Fortsatt ovisshet för samebyarna

Samebyarna får fortsätta sväva i ovisshet sedan länsstyrelsen underkänt Jokkmokk iron mines ansökan om bearbetningskoncession.
Nu väntar en lång process av ytterligare utredningar, synpunkter och yttranden.
– Visst påverkas man av det här. Men det får gärna ta tid om det blir ett genomtänkt beslut, säger Jakob Nygård, ordförande i Sirges sameby.

Fortsatt ovisshet för samebyarna. Men Jakob Nygård, ordförande i Sirges sameby, ser till och med tiden som en vän. "Det går gärna ta tid bara det blir ett genomtänkt beslut till sist", säger han.

Fortsatt ovisshet för samebyarna. Men Jakob Nygård, ordförande i Sirges sameby, ser till och med tiden som en vän. "Det går gärna ta tid bara det blir ett genomtänkt beslut till sist", säger han.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-11-29 18:15

Sedan förra helgen är han med renarna på vinterbete, ett par mil söder om Luleå.

I sin stuga i Långviken tar Nygård emot beskedet att gruvbolaget Jimab måste komplettera sin ansökan om bearbetningskoncession för järnmalmsfyndigheten i Kallak.

– Jag hade blivit mycket förvånad om det blivit ett annat beslut. Den delen jag kan bäst, rennäringsanalysen, är då helt åt fanders. De har slagit på internet och sedan överfört.

Förvånar inte

Jimab har anlitat ett konsultföretag för att ta fram miljökonsekvensbeskrivningen, som är grunden i ansökan.

– Vi har varit i kontakt med dem för länge sedan. Men några diskussioner blev det inte. Det skar sig direkt.

Att utredningen av malmtransporter inte var godkänd förvånar inte heller Nygård.

– Jag var på ett möte där Trafikverket sågade den. Det verkade som att bolaget bara tittat på kartan och ritat exempelvis järnvägsdragning runt berg och så. Det var de enda hinder de såg. Människor och skyddad natur var det inte taget någon hänsyn till.

Nu ska Jimab komplettera sin ansökan på många punkter. Sedan ska berörda parter ge synpunkter innan länsstyrelsen gör ett nytt yttrande. Det lär ta minst ett halvår, kanske mer än så. Dessutom är möjligheten stor att länsstyrelsens yttrande blir att ännu fler kompletteringar måste göras.

Har brister

– Det kan bli många rundor innan det är färdigt. Och visst känner man av det. I Jokkmokk pratar varenda en om gruvan. Men det får gärna ta tid, bara allting blir väl analyserat.

Jakob Nygård ser till och med tiden som en vän.

– Vi hoppas att förutsättningarna kan förändras. Malmpriserna kan gå ner, minerallagen kan skrivas om. Tid är också pengar för gruvbolaget, ju längre tid som går desto svårare för dem. Men vår grundinställning är att det inte kan ges något tillstånd för en gruva, det är för stor påverkan på miljön och rennäringen.

Länsstyrelsen skriver bland annat att miljökonsekvensbeskrivningen har sådana brister att den inte kan bedömas och att den ger upphov till fler frågor än svar. Bergmästare Åsa Persson kallar yttrandet för ”business as usual”.

– Det är tufft, men inte ovanligt tuffft. Innehållet och kraven på kompletteringar är sådana som brukar komma in. Det här är en lång process och vi är bara i inledningen av den, säger hon.

Fred Boman, vd för Jimab:

– Det är inte ovanligt att länsstyrelsen kräver kompletteringar. JIMAB kommer att närmare analysera länsstyrelsens yttrande och göra de kompletteringar som är erforderliga. Tidpunkten kan inte nu fastslås."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!