I en skrivelse från Miljö- och byggnämnden till kommunalrådet Gunnar Selberg (C) som privatperson framgår att det finns en anmälan om att en av hans byggnader hyrs ut som ett entreprenörsboende med plats för fem personer.
I april 2016 ansökte Selberg om bygglov för att fastigheten som då användes till garage, skulle byggas om till ett fritidshus. Under sommaren beviljades bygglovet med kravet att en kontrollplan skulle inlämnas innan ett startbesked om när ombyggnationen kunde påbörjas.
Nu visar det sig enligt skrivelsen från miljö- och byggnämnden att det inte har skickats in någon kontrollplan. Därmed har heller inte något startbesked fattats. Trots detta har garaget byggt om och hyrts ut.
Det ogiltiga bygglovet har dessutom gått ut eftersom kompletteringarna inte skickats in. Bygglovskontoret skriver att ett startbesked inte är möjligt att utfärda i efterhand och att ett nytt bygglov kommer att krävas.
– Det vi ser är att bygglovet har upphört att gälla och nu inväntar vi fastighetsägarens kommentarer. Vi har konstaterat att man har påbörjat en åtgärd utan startbesked.
– Finns något skäl fastighetsägaren inkommer med får vi ta ställning det innan vi lyfter upp ärendet för beslut i plan- och byggnämnden, säger Kristoffer Johansson, byggnadsinspektör på Miljö- och byggnadsförvaltningen.
Att påbörja något utan startbesked är en av grunderna till att döma ut en sanktionsavgift, oavsett om man söker om ett nytt bygglov eller inte enligt Kristoffer Johansson.
Johansson säger att de enbart utgår ifrån plan- och bygglagen som säger att en sanktionsavgift kommer att utdömas och om ett nytt bygglov kan beviljas.
– Kan det inte beviljas kan det bli aktuellt med en rättelse vilket innebär att man återställer fastigheten till ursprungsskicket.
Även räddningstjänsten genomförde en tillsyn på fastigheten. Där framkom bland annat att det finns avvikelser i byggnationen som enligt pappret var ett garage. Och att bygget i sig avvek från det ogiltiga bygglovet för ett fritidshus.
– Det var ett entreprenörsboende och det ställer högre krav på brandskydd. Vår bedömning är att vi hade velat se en bättre typ av brandlarm och bättre utrymningsmöjlighet, säger Hanna Karlsson Sälgfors, brandingenjör.
Läs Selbergs svar i separat artikel.