Ett helt nytt centrum tar form

I nya centrum tronar det blivande Scandichotellet där arkitekturen är inspirerad av Kebnekaise. Snart står kulturhuset färdigt och 2022 ska hela gamla centrum vara flyttat till det nya området.

Kvarter ett syns till vänster i bild. Nu har kommunen erbjudit Kirunabostäder AB att köpa kvarter två efter att intressenter har dragit sig ur.

Kvarter ett syns till vänster i bild. Nu har kommunen erbjudit Kirunabostäder AB att köpa kvarter två efter att intressenter har dragit sig ur.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-09-04 05:00

Bygget av det nya 13 våningar höga Scandic-hotellet har kommit halvvägs. De närmaste åren ska bland annat badhuset, den nya gymnasieskolan och nya polisstationen vara färdigbyggda. 

Mats Dahlberg, vd på Kirunabostäder, säger att arbetet går väldigt bra och att de just nu bygger kvarter 1 som är ett bostadskvarter. 

– Vi har ju en bytesaffär med LKAB mot nya centrum, 7, 8 och 9 tre gallerior och bostäder. Nu flyter det verkligen på och man ser hur det växer i alla tre kvarteren, säger Dahlberg. 

Planen för shoppingstråket var ursprungligen en gågata och fyra gallerior. På grund av bristande investerare är planen tre gallerior. Nu har kommunen även erbjudit KBAB att köpa kvarter 2 som är granne till kvarter 1. 

– Vi är positiva till detta, och har anmält vårt intresse men måste ta beslutet i styrelsen. Vi avser att bygga bostäder vilket behövs i Kiruna och i markplan affärs- eller kontorslokaler, säger Dahlberg. 

Tidigare har byggföretaget K2 haft ett markanvisningsavtal och planen var att bostadsrätter skulle byggas. En satsning som nu uteblir. 

– Vi kan inte förlänga K2:s markanvisningsavtal hur länge som helst. Om det hade funnits privata investerare så hade de fått bygga, men nu finns inte det, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C). 

Det fanns planer på ett hotell för längre boende i kvarter 2, som nu inte kommer att byggas enligt Selberg. Han menar att det är ett stort problem eftersom det var framförallt entreprenörer som var den väntade kundkretsen. 

– Entreprenörsbostäder måste lösas. Det är en olycklig situation när företag köper upp villor som tjänstebostäder istället för att det blir bostäder till Kirunabor. 

– Då kommer hela tiden överskottet som skapas av bostäder att slukas. Och det är mycket som byggs, och ska byggas, säger Selberg. 

Ett lösning från kommunens sida är att ordna entreprenörsboende i form av baracker som ett första steg.

– Redan nu har företag själva bostadsbaracker där det kommer att finnas gym och matleveranser. Men det blir svårt om varje företag ska lösa bostadsfrågan. 

– Det är tillfälliga lösningar under byggperioden. Vilket innebär att företagen inte behöver ta tak på boendet för de anställda och räknar med kostnaden för hotellnätter i anbuden, som då kan hållas nere, säger Gunnar Selberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!