Smittskyddsläkaren Anders Nystedt gav Selberg nya siffror över smittläget i Kiruna under onsdag morgon. 85 personer smittade på bara två dagar.
– Om det fortsätter lika illa under resten av veckan då är vi uppe på 298. Då ligger vi på en smittspridning på 13,1 (incidens). När det brakade till i Gällivare och de låg som högst så hade de en smittspridning på 10,3 och där ligger vi nu den senaste veckan, säger Gunnar Selberg.
Han är orolig över att tappa kontrollen över smittan.
– Hittills har alla de här stegringarna som har kommit i olika kommuner visat att de skärper sig och sedan helt plötsligt ligger lägst i länet från att ha legat högst. Det man är orolig över är om det finns en kritiks gräns, om man passerar den så blir smittspridningen så stor att man tappar kontrollen över den. Det är därför det är jätteviktigt att agera tidigt och klämma till ganska ordentligt så att vi trycker tillbaka det här snabbt.
Från onsdag har kultur- och utbildningsförvaltningen tagit beslut om att införa hemundervisning på högstadiet på Högalidskolan där 70 elever är sjukanmälda just nu.
Även högstadiet i Vittangi har infört distansundervisning, där är 12 elever sjuka. Nya Raketskolan har infört distansundervisning i årskurs åtta, där många lärare inväntar provresultat.
UPPDATERING: Under mötet tog krisledningsnämnden över ansvaret från Kultur- och utbildningsnämnden för kommunens grundskolor.
Då beslutade man om distansundervisning på alla högstadieskolor och om distansundervisning för elever från förskola till och med årskurs 6 ”för de som på grund av smittorisk väljer hemmastudier för sina barn och själva klarar tillsynen av dem.”
Men skolorna kommer att vara öppna och bemannade.
– Vi uppmanar även Lapplands gymnasium att i möjligaste mån att tillämpa distansundervisning på motsvarande sätt.
De här åtgärderna gäller veckan ut, krisledningsnämnden har ett nytt möte på fredag.
– Siffrorna går upp ytterligare. Vi kan inte hålla på och vädja till skolan och hoppas på att de ska göra det vi önskar att de ska göra. Nu är det krisläge och då kallar vi in krisledningsnämnden och tar nödvändiga beslut.
Selberg menar att många föräldrar känner sig tvungna att skicka barnen till skolan fast de vet att det finns covidsmitta där.
– Den situationen tycker jag är obehaglig utifrån det individuella perspektivet, man ska inte behöva vara orolig när man skickar sina barn till skolan.