Midnattssolens trädgård kan vissna

Det stormar kring mångmiljonsatsningen Midnattssolens trädgård. Stiftelsen hotar med att avblåsa projektet om inte frågan om en marköverlåtelse löser sig i absolut närtid.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson menar att regelverket i beslutsordningen måste följas.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson menar att regelverket i beslutsordningen måste följas.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2022-01-29 09:13

Det är i en skrivelse ställd till kommunledningen som stiftelens vd Björn O Nilsson tillsammans med kanslichefen Lena Vikström, ställer kommunen mot väggen. Det hela handlar om projektets fortlevnad som, enligt dem, hänger på ett beslut för marköverlåtelse, senast på kommunstyrelsens sammanträde den 14 februari. Annars äventyras hela mångmiljonprojektet.

"Vi har tagit del av material inför möte med kommunens arbets- och tillväxtutskott den 31 januari rörande beredning av vårt ärende “Framställan om överlåtelse av mark gällande Midnattssolens Trädgård” till kommunstyrelsen. Beredningsmaterialet gör oss bekymrade då projektet Midnattssolens trädgård, för att inte tvingas att stanna upp, är beroende av snabbt beslut, snabbare än vad som underlaget indikerar", skriver de bland annat.

Kommunalråder Robert Bernhardsson menar att kommunen redan har beslutat om ett arrende av marken i avsikt att möta stiftelsens behov.

– En försäljning innebär ett regelverk som måste följas med en process i olika steg. Detta skulle även innebära en fastighetsreglering gällande Fjällträdgården som även den måste ske regelmässigt. En sådan process tar tid, det är vi alla medvetna om. Därför tog vi beslut om ett 50-årigt markarrende, säger Bernhardsson och påpekar att Regionen, för att projektmedel som beviljats för Midnattssolens trädgård ska betalas ut, ställt kravet att Jokkmokks kommun ska sälja marken till någon.

– Jag kan tolka in att detta har inverkat på att det nu ställs andra krav på snabbhet i beslutsgången. Men, än en gång, vi har tagit ett beslut. Vi har dessutom varit eniga i politiken om att kommunen är positiva men att det inte ska innebära några kostnader. Det är beslutat. En försäljning som skulle sluta under ett konstaterat markvärde skulle innebära en kostnad.  

Stiftelsen pekar på svårigheter till dialog med kommunledningen i frågan, trots upprepade försök. De menar att de känner en ovilja till engagemang och tecken på förhalning. Hur ser du på det? 

– Jag känner mig helt oförstående till det. Vi har medarbetare som löpande arbetar med frågan. Men frågor ska beredes i gängse ordning.

Kommer ni att träffa dem nästa vecka?

– Det blir en dialog där vi ska försöka reda ut begreppen. Det är kloka, kompetenta personer i stiftelsen och i regionen som nog är väl medvetna om vad en markförsäljning innefattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!