Kommunanställd snokade i barnärenden: "En systematik"

En anställd på avdelningen för bistånd vid Gällivare kommun har enligt en Lex Sarah rapport systematiskt tittat i barnärenden som personen inte varit handläggare i. Det hela ska ha uppdagats när uppgifter i ett av ärendena läckt ut.

Händelsen är daterad 31 maj 2021.

Händelsen är daterad 31 maj 2021.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Gällivare2021-06-05 11:00

Enligt rapporten, som avser brister i rättssäkerhet vid handläggning och genomförande, sekretess, och som upprättades den 10 maj har den anställda lämnat ut uppgifter om barn i en familj. 

Det ska inte röra sig om personuppgifter eller namn på barnet men i rapporten står det "så att den "obehöriga" ändå kunnat lista ut vem det gäller".

Med utgångspunkt i den informationen tog kommunen ut loggkollkontroller i barnärenden. Då upptäcker man att den anställda gått in i anmälan som inkommit till biståndsenheten.

"Utifrån loggkoll framkommer en systematik i att se över barnärenden trots att det ej är ärenden som personen är handläggare i. En utökad behörighet finns utifrån att personen har beredskap", står det i händelsebeskrivningen.

Annette Viksten Åhl, förvaltningschef vid Gällivare kommun, kommenterar inte ärendet i sig men berättar att man ser allvarligt på den här typen av händelser.

– Loggkontroller utförs inom hela socialförvaltningen. Upptäcker vi att någon har varit inne i ett ärende som inte ska vara det, som inte jobbar i ärendet, vidtar vi åtgärder, säger hon.

Bland annat görs en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. 

– Därefter har vi samtal med personen eller personerna i fråga för att kolla om det fanns giltiga skäl till att man var inne i ärendet, man kan ju till exempel ha gått in och jobbat för någon som var sjuk och därmed haft skäl att gå in. Men man får inte vara inne och "nyfikenshetsläsa", och där är det viktigt att vi som kommun är noga med att arbeta rättssäkert samt skydda våra medborgares integritet, säger Annette Viksten Åhl.

Finns det inte giltiga skäl går processen vidare och kan leda till varning eller uppsägning.

– Först måste man säkerställa om det finns skäl till att man varit inne i ärendet, så att man inte går in med arbetsrättsliga åtgärder då det faktiskt har funnits skäl som är helt giltiga, säger Annette Viksten Åhl.

Har man haft den här typen av intrång tidigare?

– Det händer ibland, men inte ofta, om man tittar ur ett flerårsperspektiv. Vi ser väldigt allvarligt på dessa händelser. Det är viktigt att våra medborgare ska känna sig trygg i att vi hanterar deras uppgifter på ett bra, värdigt och rättssäkert sätt, att ingen som inte har med mina uppgifter att göra kommer åt dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!