De jobbar i frontlinjen: "Någon måste ställa upp"

Det åtta personer starka teamet jobbar enbart med brukare som är smittade eller misstänkt smittade av covid-19. "Någon måste ställa upp, så varför inte jag," säger Annika Tullnär en av medlemmarna i teamet.

Christine Johansson, kvalitetsansvarig sjuksköterska, går här igenom hur de nya på- och avklädningsrutinerna kommer att gå till för personalen som kommer att jobba med brukare med bekräftad smitta.

Christine Johansson, kvalitetsansvarig sjuksköterska, går här igenom hur de nya på- och avklädningsrutinerna kommer att gå till för personalen som kommer att jobba med brukare med bekräftad smitta.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-05-03 11:00

– Jag sa först nej, men sedan fick jag så dåligt samvete och ändrade mig, säger Niklas Johansson.

Niklas Johansson och Annika Tullnär har slagit sig ned i en av sofforna i det sammanträdesrum där de och de övriga sex personerna i teamet fått en genomgång av nya skyddsrutiner och den skyddsutrustning som de kommer att använda sig av när de påbörjar sitt nya uppdrag.

Annika och Niklas är två av de totalt åtta personerna som kommer att jobba i team om två med bekräftat smittade patienter.

– Vi i teamet kommer att, jobba tillsammans, två och två, med egna bilar och personlig skyddsutrustning. Det känns som att det kommer att bli mer städande och spritande, säger Niklas Johansson.

Enligt Sandra Keinström Rynbäck, avdelningschef för hemvård vid Gällivare kommun, är satsningen på ett speciellt team som enbart jobbar med misstänkt eller bekräftat smittade patienter i hemtjänsten den första i länet. 

– Vi har i vår omvärldsanalys sett att den här typen av team använts men vi blir först i länet att organiseras oss efter den nya modellen. Redan nu visar andra kommuner intresse och vi kommer att uppdatera dem fortlöpande om vårat arbete, säger hon. 

I nuläget har Gällivare kommun ett lägre antal misstänkta och bekräftade smittade inom den kommunala vården än man hade för ett par veckor sedan. Men antalet smittade kan slå om fort då kommunen behandlar alla med misstänkt förkylningssymptom som ett misstänkt fall av covid-19.  

– Som det ser ut nu kommer vi att ha längre tid med brukarna men det räcker med att en person blir smittad och att den för smittan vidare till ett andra för att vi ska ha ett helt annat läge, säger Niklas. 

Annika, Niklas och de andra i teamet har alla lång erfarenhet av att jobba inom hemtjänsten, en viktig del för att kommunen kunnat starta upp det speciella teamet på en dryg vecka. 

– Det hade aldrig gått om det inte redan fanns en stor förkunskap hos teamet, säger Gunilla Nilsson, enhetschef inom hemtjänsten, som även hon är ansluten till teamet.

Enligt Sandra Keinström Rynbäck finns det möjlighet utöka och driva teamet med tolv medarbetare. Det vill säga fyra fler än de åtta som genomgått utbildningen och börjar vårda brukare med misstänkt smitta eller bekräftade fall av covid-19 på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!