Pendlare som färdas längs europavägarna, E10 samt E45 genom Malmfälten, har i år stött på en ökad mängd djurkroppar i dikeskanterna. Hos Trafikverket har man registrerat nästan dubbelt så många renpåkörningar än normalt under vintern.
– Det har varit ett extremår i år med mellan 40-50 procent fler påkörningar under denna vintern jämfört med tidigare år, säger presskommunikatören, Thomas Johansson vid Trafikverket.
Enligt Trafikverket är det den tidiga vintern och snömängden som påverkar renarnas rörelsemönster och det ligger bakom att en större mängd renar koncentreras till vägarna. Den största orsaken till att antalet vägdödade renar nästan fördubblats under den här vintern, enligt Trafikverket.
– Det är olyckligt. Under den här vintern har olyckorna inträffat ovanligt tidigt. Redan i oktober-november såg vi att olyckorna började ske.
Trafikverket har heller ingen rätt, eller skyldighet att ta bort djuren enligt Thomas Johansson.
– Renar är privat egendom. Det är inte vårt ansvar. Däremot har vi en skyldighet att ta bort påkörda vilda djur. Men inte renar, hävdar Johansson.
Men den åsikten delas inte av renägaren och samebyordföranden Matti Blind-Berg, Girjas sameby, vars renskötselområde sträcker sig till stor del i anslutning till E10.
– Jag har aldrig hört talas om att vi, renägare, är ansvariga för att "städa" vid vägarna. Det är inte vi som har byggt vägarna. Det har Trafikverket gjort. Har man byggt vägar efter flyttleder så blir det självklart så här, säger han.
Matti Blind-Berg har dock samma förklaring som Trafikverket på varför fler renar uppehållit sig vid vägarna. Nämligen snömängden som satt renarna i rörelse, tidigt under hösten. Men utöver det så finns det ytterligare en stark orsak som drar renarna till vägarna, nämligen vägsaltet. Och det är Trafikverket som saltar våra vägar.
– Vi (flera samebyar red anm) har försökt få till konstruktiva samtal med Trafikverket men de lyssnar inte. Vi har krävt dialoger om viltstängsel, viltpassager och fartbegränsningar på de alltmer trafikerade europavägarna. Men det är som att prata med en döv. Tyvärr är jag inte förvånad att så många renar har fått sätta livet till den här vintern, eftersom vintern varit som den varit. Det är fördjävligt, säger Matti Blind-Berg.