Ishallens framtid avgörs – läget akut för ballonghall

Ishallens framtid har utretts – igen. Den sjunker fortfarande och i nya förstudien har man tittat på tre alternativ, varav ett är ny ishall på arenaområdet. Men ballonghallens skick är akut dåligt och den har fått stängas fler gånger av säkerhetsskäl.

Ballonghallen bakom Catarina Ask (MP) har tvingats stänga flera gånger av säkerhetsskäl. Ishallen är i stort behov av renoveringen och sjunker fortfarande. Björknäsvallens läktare med tillhörande omklädningsrum är i behov av rivning och både fotbollsplan och friidrottsbanor i behov av renovering. "Jag vill att vi har en bredd och öppen remissrunda", säger hon.

Ballonghallen bakom Catarina Ask (MP) har tvingats stänga flera gånger av säkerhetsskäl. Ishallen är i stort behov av renoveringen och sjunker fortfarande. Björknäsvallens läktare med tillhörande omklädningsrum är i behov av rivning och både fotbollsplan och friidrottsbanor i behov av renovering. "Jag vill att vi har en bredd och öppen remissrunda", säger hon.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-10-27 07:00

Redan för fem-sex år sedan kom man i en utredning om ishallens status fram till att det fanns omfattande brister. En renoveringen skulle kosta från 70 miljoner kronor. Därefter har kommunen i omgångar utrett flera olika alternativ, bantat dem för att det blivit för dyrt.

I den senaste, nya förstudien har kommunen tittat på och landat i tre alternativ.

Alternativ 1: Renovering av ishallen utan anpassning till allsvenskt spel. Ballonghallen bibehålls. Kostnad: 130-145 miljoner kronor.

Alternativ 2: Om- och tillbyggnad av ishallen, anpassning till allsvenskt spel, ballonghallen ersätts, viss renovering av friidrottsanläggning. Högre kostnad i drift än nyproduktion. Investeringskostnad: 145-170 miljoner + 20 miljoner kronor till friidrotten.

Alternativ 3: Nybyggnation på arenaområdet. Kostnad: 260-300 ny ishall + 62 miljoner kronor ny konstgräsplan och friidrottsanläggning.

Staffan Eklund, avdelningschef på kultur, fritid och unga, säger ärligt att det inte känns som läge för att bara renovera och låta ishallen se ut som den alltid har gjort.

– Det blir jättekonstigt med hockeyns behov och går de upp i allsvenskan kommer det krävas ytterligare insatser, säger han och tillägger, att friidrottsanläggning behöver åtgärdas i närtid, banorna håller på att falla sönder.

I det alternativet finns dessutom ballonghallen kvar, som är mycket dyr i drift. Bara att blåsa in varmluft i den kostar 800 000 kronor per år. Hallen är dessutom i ett akut läge.

– Det är inte hållbart i ett långsiktigt perspektiv. Duken är väldigt sliten och det har varit cirkus här de senaste två veckorna, säger Staffan Eklund.

Om duken börjar sjunka ska man ha minst sex minuter på sig att utrymma. I dagsläget har man ibland inte mer än två minuter på sig.

– Vi kan därför inte tillåta att det fastnar snö på den. Vi tvingas ta extrakostnader för att duken är i så dåligt skick.

Senaste veckan har de tvingats stänga hallen två-tre gånger av säkerhetsskäl.

Björknäshallen sjunker fortfarande. Enligt Staffan Eklund göt man på 1980-talet en ny platta på den gamla för att den sjunkit så mycket.

– Vi vet att det händer något under hela byggkonstruktionen. Det går dagvatten- och avloppsledningar under byggnaden. Det är in- och utläckage i ledningarna och någonstans spolas det undan massor som huset vilar på.

Dessutom är marken dålig.

Catarina Ask (MP), ordförande i nämnden för kultur, fritid och unga, säger att de på nästa sammanträde ska diskutera förstudien, som sedan ska ut på remiss till partierna och till dem som i dag använder hallen. När tjänstemännen har tittat på alla synpunkter ska nämnden förorda något av alternativen. Kommunfullmäktige får sista ordet.

– Men vi har beslutat, att om det blir ett nybygge blir det på arenaområdet. Där kanske man kan docka ihop det med Boden Arena och få tillgång till restaurangen.

Oavsett om ishallen renoveras eller man bygger ny så måste trafiksituationen på arenaområdet lösas eftersom Travbaneleden är utryckningsväg för räddningstjänsten. Men trafiksituationen på Björknäs är inte heller bra idag på grund av att de under senare år tillkommit bowlinghall, äldreboende och flerfamiljshus i närområdet.

– Man behöver titta på allt det här med helikopterperspektiv och bestämma hur det ska se ut, avslutar Staffan Eklund.

Björknäshallen

Björknäshallen invigdes 1965.

Då fanns plats för 5 000 åskådare, varav 228 sittande. Efter ombyggnad tog hallen in 4 000, varav cirka 1 000 sittande. Nu får man ta in 3 500 personer.

Publikrekordet är 5 111 åskådare och sattes 1969 då Bodens BK besegrade IFK Luleå i ett derby med 8-5.

Efter ombyggnaden är rekordet 4 500 åskådare då en extra läktare användes och sattes 1994 då Bodens IK besegrade AIK i allsvenskan med 6-2.

Enligt förstudien blir antalet publikplatser 2 027, varav 769, sittplatser.

Karta: Boden Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!