Förra året avslutades i pandemins tecken, men också med en känsla av att världen står inför en ny avgörande brytpunkt när det gäller relationerna mellan Ryssland och det vi förr brukade kalla för Västvärlden.
Tecken i den riktningen har funnits i flera år. Kriget i Georgien 2008, då Sydossetiska republiken med stöd av Ryssland förklarade sig självständigt mot Georgien var kanske det första. Och konflikten kring Ukraina får sägas vara det senaste.
Ända sedan Ryssland de facto ockuperade Krim 2014 har EU och USA riktat sanktioner mot Ryssland och arbetat för att stärka regeringen i Ukraina och Ryssland har arbetat för att undergräva den.
I slutet av 2021 eskalerade det ytterligare.
Putin anklagade USA för att planera att placera ut missiler och hypersoniska vapen på ukrainsk mark. Vapnen skulle kunna nå Moskva på bara några minuter.
"Detta är det största hotet mot vårt lands säkerhet hittills", sade Putin när han talade inför en grupp generaler i den ryska armén.
Han glömde i hastigheten bort att Ryssland för sin del placerat ut enorma truppstyrkor vid den ukrainska gränsen, och på det viset bidragit till att destabilisera hela regionen.
I sammanhanget passade han också på att kräva att Nato inte ska expandera till några ytterligare länder, och han vill få till ett avtal som gör det omöjligt för bland annat Sverige att samverka med Nato.
Allt detta är förstås helt orimliga krav. Ryssland har ingen rätt att diktera vilken utrikes- och säkerhetspolitik Sverige ska bedriva.
Det är nästan så att jag själv, som är emot en svensk Nato-anslutning, säger att vi borde gå med nu, bara för att visa Putin att vi inte tar diktat.
Men hela denna eskalering visar att vi på flera sätt är på väg in i ett nytt kallt krig. Med ett höjt tonläge, militär upptrappning och risk för fler väpnade konflikter i länder som är lierade med den ena eller andra sidan.
Det är en mycket farlig utveckling.
Kring nyåret sade president Biden att en rysk aggression i Ukraina kommer att mötas av motåtgärder, troligen dock inte militära.
Putin har sagt att hans avtal som ska bakbinda länder är det enda som kan undvika en militär konflikt.
Det kan bli ett skakigt 2022. Och inte bara på grund av pandemin.