Vi lever i en orolig värld, är en sliten klyscha. Men i ett svenskt och europeiskt perspektiv, finns det onekligen en hel del att oroa sig för inför 2016:
Närområdet. Fortsätter spänningen att öka i Östersjöområdet? Håller vapenvilan i Ukraina, eller blossar striderna upp igen? Reser sig ryssarna, eller sjunker de ännu djupare i sitt kryperi för Putin?
Det är val till Rysslands parlament, duman, i år – på Putins villkor förstås och hans nickedockor lär bli omvalda. När vågar sig oppositionen ut på gatorna igen?
Flyktingarna. Tar flyktingströmmen fart igen till våren, och hur många når Sverige? Beror i första hand på vad som händer i Mellanöstern, men också vad EU och FN gör.
En bättre finansiering av FN:s flyktingprogram, kunde förbättra villkoren i flyktinglägren i Jordanien, Libanon och Turkiet, och få fler flyktingar att stanna där i stället för att ge sig iväg till Nordeuropa.
Mellanöstern: Krigströttheten är utbredd, och det är meningen att fredsförhandlingar om Syrien ska inledas i slutet av januari. I första hand mellan regeringen i Damaskus och den syriska oppositionen, exklusive terrorsekten IS och en annan terroriststämplad grupp.
Det är ett ormbo av motsättningar som ska redas ut, och potentialen för bakslag och nya konflikter är mycket stor. Saudiarabiens massavrättning av bland andra oppositionella shiiter på årets andra dag har skärpt de religiösa motsättningarna i hela regionen, och ökat fiendskapen mellan Iran och Saudiarabien.
Europa: EU står inför jättelika utmaningar under 2016. EU:s flyktingspolitik har kraschat, och med den Dublinförordningen och Schengenavtalet. Europas regeringar tävlar i att resa stängsel och skrämma bort flyktingar.
Den bärande principen om fri rörlighet i Europa håller på att sättas ur spel. EU måste samla sig kring en gemensam flyktingpolitik, och snabb t sätta den i kraft.
Därtill hotas demokratin i Europa både av högerpopulistiska rörelser och ultranationalistiska och auktoritära regeringar i Polen och Ungern.
EU måste reagera med kraft mot dessa regeringar, innan de inskränkt yttrandefriheten och skrivit om författningarna så att ingen återvändo är möjlig. Vi har sett det förut!
Och till sist: Vi behöver ett starkare EU, inte ett svagare. Säg nej till britternas krav på ett EU à la carte! Låt dem hellre lämna unionen!
Terrorismen: Att fördriva terroristsekten IS från de vidsträckta områden den idag håller i Syrien och Irak, kommer att ta tid.
Fördrivs IS från Mellanöstern, kommer sekten att dels omgruppera till Nordafrika, dels sprida ut sig i världen genom att skicka hem en del krigare. Det ökar risken för nya terrordåd i Europa, och på andra håll.
Globala frågor: Spänningen mellan USA och Ryssland minskade något under hösten. Men Putin är oberäknelig, och i USA är det valkampanj. Primärvalen drar igång i februari, och en ny president väljs den 8 november.
Hon/han tillträder visserligen först i januari 2017, men valkampanjen i sig och att USA:s näste president kan komma att heta Donald Trump, gör osäkerheten i världspolitiken extremt stor under det närmaste året.
Prognos för 2016: Varken ljus eller nattsvart. Vi får hålla tummarna och hoppas att det blir åtminstone partiell fred i Syrien under året, att större terrordåd kan avvärjas, att Europa kan hålla samman och reda ut flyktingpolitiken, och – framför allt – att inga nya krig startas någonstans i världen.
16 miljoner barn föddes i fjol i en krigszon, och 30 miljoner barn fick fly på grund av konflikter. Det borde inte upprepas!