Svältkatastrof i östra Afrika. De som är gamla nog att minnas 1980-talet får antagligen upp makabra minnesbilder från nyhetsflödet på den tiden. Barn med uppsvällda magar, ansikten fulla av surrande flugor.
Problemet är bara att det inte handlar om 1980-talet. Det händer nu.
Enligt FN led 193 miljoner människor akut brist på mat förra året. Det är 40 miljoner fler än 2020.
Svälten breder ut sig i många länder. Afghanistan, Burkina Faso, Kongo, Syrien. Och påfallande ofta är det ungefär samma länder som på 1980-talet drabbades av den tidens värsta svält: Mali, Somalia, Sudan, Jemen.
I östra Afrika, eller det man brukar kalla Afrikas horn, kommer läget bli ännu värre nu. Missväxt och torka är en förklaring. Det har plågat regionen i fyra decennier. Men de senaste åren har varit värre än tidigare. En tydlig effekt av klimatförändringarna.
Det regnar mindre, floder och vattendrag torkar ut, människor kan inte bevattna åkrarna eller ge vatten till boskapen. Marken ligger knastertorr.
Nu kommer även kriget i Ukraina förvärra läget ytterligare.
Ryssland och Ukraina står tillsammans för 30 procent av världens spannmålsproduktion. Kenya och Somalia nästan allt sitt vete från de båda länderna.
Kriget gör att en stor del av detta inte kommer ut på världsmarknaden, om det ens går att skörda och lagra under rådande omständigheter. Kriget gör också att varken Ryssland eller Ukraina kan köpa varor från de här länderna i samma utsträckning som tidigare.
Den här utvecklingen måste man räkna in i de kalkyler som nu görs över krigets kostnader. I Sverige har regeringen valt att skära ned kraftigt på biståndet för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina.
Det finns en logik i det, men den logiken faller samman som ett korthus i samma stund som minskat bistånd leder till fler flyktingar från de regioner som nu drabbats av svält.
När biståndet skulle skäras ned lämnades det humanitära stödet, det vill säga stödet till just svält och akuta kriser, orört. Det var en bra prioritering, men det säger sig självt att ett minskat stöd till mer långsiktiga projekt för att göra de fattigaste länderna bättre rustade att möta utmaningarna kan bli problematiska på sikt.
Världen hänger samman. Det ser vi nu – med kriget, svälten och flyktingströmmarna