För två år sedan svor Donald Trump presidenteden. Hans mandat var starkt. Han skulle riva upp Obamas sjukvårdsreform, bygga en mur mot Mexico, sänkta skatterna för de rikaste och höja tullarna på varor från andra länder. Make America Great again.
I dag, två år senare, har han slitit sönder USA som ingen president före honom. Allt fler, även republikaner, vänder sig emot honom. I valen i november förra året återtog demokraterna makten i kongressens representanthus. I december var hans popularitetssiffror nere på 39 procent.
Ytligt betraktat skulle detta kunna uppfattas som stora nederlag för Trump. I svensk press har det också framställts så. Som om Trump är på väg att tappa makten. Som om det är ödesbestämt att han kommer att förlora nästa presidentval.
Problemet är bara att de flesta presidenter i USA har drabbats av liknande svårigheter.
Efter två år i Vita Huset hade Obama hade 44 procent stöd. Clinton låg runt 40 procent tre år in i sin första presidentperiod.
Båda förlorade majoriteten i representanthuset under mellanvalsåret och fick avsevärt svårare att påverka den politiska utvecklingen när motståndarna kunde blockera beslut i kongressen.
Ändå blev både Obama och Clinton återvalda.
Det är med andra ord omöjligt att dra några slutsatser av det som hänt. Det avgörande blir istället vad som händer under 2019.
Kommer Trump vinna striden om muren? Hur hanterar han en nedgång i världsekonomin? Kommer de starka jobbsiffrorna hålla i sig i USA?
De där frågorna är viktigare än vad omvärlden eller demokraterna tycker om Trump. Bland sina anhängare har han fortfarande ett grundmurat stöd. Det brukar vara en bra grund att stå på för den som vill bli återvald.
Men än viktigare än kanske ändå vilken kandidat demokraterna kommer ställa mot honom i valet 2020. Kommer de vaska fram en stark kandidat, som kommer ”utifrån”, inte från maktetablissemanget, och ändå kan driva en professionell kampanj över hela landet.
Hittills har ingen tydlig frontfigur klivit fram. Bernie Sanders säger att han ska kandidera, men få tror att han hade vunnit mot Trump förra gången om han blivit nominerad. Frågan är om han skulle göra det nu.
Texaspolitikern Beto O´Rourke nämns, men han vann inte ens en senatsplats från sin hemstat. Eller den förre vicepresidenten Joe Biden? Kanske, men han är 78 år gammal 2020.
Kan de utmana Trump och leda USA in på en annan väg? 2019 kan ge svaret.