Barack Obama testas av sina vänner
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det betyder inte att Obama saknar utrikespolitiska utmaningar. Kriget i Afghanistan rullar vidare, och juli är den blodigaste månaden för de utländska trupperna sedan invasionen 2001. Men det är ett resultat av att de amerikanska trupperna trappat upp krigföringen i ännu ett försök att få kontroll över landet, snarare än en provokation från talibanernas sida. Obamas taktik tycks vara att visa musklerna, för att sedan börja dra USA:s ut ur detta alltmer impopulära krig, vars syfte - att gripa bin Ladin - de flesta amerikaner för länge sedan glömt.
Det är framförallt "vännerna" som testar Obamas beslutsamhet. Den shiadominerade regeringen i Bagdad utsätter den amerikanska militären för förödmjukande inskränkningar i rörelsefriheten. Men det är något som Obama kan utnyttja för att påskynda reträtten från Irak, USA största och mest kostnadskrävande militära engagemang utomlands. Det blir uppenbart orimligt att USA ska betala hundratals miljarder för att hålla sysslolösa trupper i landet.
Den värsta trubbelmakaren för USA är ändå den nya högerextrema regeringen i Israel. Nethanyahus proklamationer om att det nu är fritt fram för judiska israeler och deras utländska finansiärer att bygga i östra ockuperade Jerusalem och att förtäta befintliga bosättningar på Västbanken är provokationer som USA kraftfullt måste ta itu med, om det någonsin ska bli fred i området.
Statskuppen i Honduras i Centralamerika är ett annat exempel på hur Obama nu testas av USA:s gamla allierade. Det får förödande konsekvenser för Obamas anseende i världen om han låter kuppmakarna i Honduras sitta kvar.
Är han verkligen beredd att betala det priset för att hålla några tusen rika honduraner och ett par amerikanska banankompanier under armarna?