Allt kan avgöras i South Carolina

Senast i raden av nyheter är att senator Joe Biden (USA:s vicepresident från 2009 till 2017) tänker kandidera. Han är 76 år.

Senast i raden av nyheter är att senator Joe Biden (USA:s vicepresident från 2009 till 2017) tänker kandidera. Han är 76 år.

Foto: Charlie Neibergall

UTRIKESKRÖNIKA2019-05-04 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är över ett år kvar till nästa presidentval i USA, men medierna fylls redan av rapporter från kampanjen.

Senast i raden av nyheter var att senator Joe Biden tänker kandidera. Barack Obamas vicepresident har länge framstått som den kandidat som har störst chanser att på allvar utmana Trump.

Men demokraternas uppställning är bredare än vanligt, och partiet har radikaliserats på senare år.

Bernie Sanders drar redan fram som en furie över USA. Elisabeth Warren har startat sin kampanj. Kamala Harris kommer att utmana Biden om demokraternas mittenväljare.

Oberoende av hur det demokratiska fältet till slut organiserar sig kan allt avgöras den 29 februari 2020 när primärvalen når South Carolina.

För republikanerna har vinnaren i South Carolina till slut blivit partiets kandidat varje gång sedan 1980 (utom 2012, då Newt Gingrich slog Mitt Romney).

Sedan 2008 har den varit ett riktmärke även för demokraterna. Barack Obama vann här, liksom Hillary Clinton för fyra år sedan.

South Carolina är en av USA:s ursprungliga 13 delstater, som bröt sig loss från det brittiska kolonialväldet på 1700-talet. Det var också en av de första sydstater som förklarade sig självständiga från Washington när inbördeskriget bröt ut 1860.

Delstaten brukar rösta republikansk, men har en stor färgad befolkning, som brukar stötta demokraterna. För demokraternas kandidater är primärvalet i South Carolina alltså ett kvitto på hur de fungerar i den väljargruppen.

Att de flesta av dessa valde Clinton var helt avgörande för att hon för fyra år sedan skulle gå segrande ur striden med Sanders.

I primärvalen ligger South Carolina dessutom precis före det som brukar kallas för Super Tuesday, då ett stort antal delstater röstar.

Den som lämnar South Carolina som segrare kan rida på en framgångsvåg mot denna supertisdag.

Jag är den förste att hålla med om att det finns något oerhört märkligt med den svenska fixeringen vid USA:s presidentval. Medierna bevakar dem som om det vore ett svenskt val.

Dussintals journalister reser dit. TV sänder direkt.

Jämför till exempel bevakningen med bevakningen av det val som just nu pågår i Indien, landet med runt en miljard invånare som ändå rankas som världens största demokrati. Hur många är ens medvetna om att det är val i Indien?

Man kan ha många synpunkter på detta, men nu är det som det är, och jag är den förste att erkänna att jag är fascinerad av amerikansk politik.

Så bered er på att snart bli manglade av rapporter från ”over there”. Och sikta särskilt på South Carolina den 29 februari. Det kan vara där det avgörs.

KRÖNIKA

Jesper Bengtsson