Vad kommer valet att handla om?

Johan Johansson (M), Boden, är riksdagsledamot. Han och övriga riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet i NSD.

Johan Johansson (M), Boden, är riksdagsledamot. Han och övriga riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet i NSD.

Foto: Kurt Engström

RIKSDAGSKRÖNIKA2014-03-24 22:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vad krävs för att en politisk fråga skall bli en valfråga? Frågan är relevant ett valår. Grundkravet är att frågan beskriver ett viktigt samhällsproblem och att många personer delar den bedömningen. Skolan och vad barnen där lär sig är ett bra exempel som uppfyller detta.

Räcker då detta för att skolan skall bli en valfråga? Svaret är nej! För att en viktig fråga dessutom skall bli en valfråga så måste det dessutom finnas olika lösningar.

Väljarna måste ha något att ta ställning till. Därför kommer inte skolan att bli en valfråga då Moderaterna och Socialdemokraterna har en bred samsyn om både problem och lösning.

Vad blir då valfrågan 2014? Allt tyder på att jobben kommer att vara i centrum. Frågan är avgörande för vår välfärd och här finns tydliga politiska skiljelinjer.

Jag vill fortsätta på den väg som gett över 200 000 fler ett jobb att gå till än 2006. Det är inte en slump utan ett resultat av en målmedveten politik för att jobben ska bli fler och komma fler till del.

Fler människor ska känna den trygghet, frihet och känsla av mening som ett jobb ger. Det är bara genom att fler har ett arbete att gå till som vi kan finansiera en hög kvalitet i vård, omsorg och skola.

Jobbskatteavdraget, lägre kostnader för att anställa, sänkt restaurangmoms, rut- och rotavdrag är några av Alliansens reformer som haft betydelse.

Viktiga satsningar har gjorts på företagande, utbildning, forskning och infrastruktur för att jobben på sikt ska växa till.

Och vi är inte klara. Vi ska fortsätta se till att ännu fler människor får jobb. Genom YA-jobben lär sig unga jobbet på jobbet. Vi möjliggör för äldre att skola om sig genom att höja åldern för studiestöd och vi förändrar arbetsgivaravgifterna för unga så att de sänks för den yngre åldersgrupp där det gör mest nytta.

Före 2006 präglades svensk ekonomi av jobblös tillväxt. Trots att ekonomin växte så blev jobben inte fler. Det berodde på att politiken gick ut på att administrera arbetslöshet. Tiotusentals personer gömdes och glömdes i långa sjukskrivningar samt förtidspension.

Trenden med ett växande utanförskap och avsaknad av jobbtillväxt i privat sektor är nu bruten.

Vi tillhör de länder i Europa som har högst sysselsättningsgrad och lägst långtidsarbetslöshet. Men det innebär inte att vi saknar utmaningar och att vi därför kan luta oss tillbaka.

riksdagsledamot (M), Boden