Företagsklimatet en framtidsfråga

Johan Johansson (M) och övriga riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Johan Johansson (M) och övriga riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Kurt Engström

RIKSDAGSKRÖNIKA2014-01-20 22:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det går bra för Norrbotten! Gruvorna är länets tillväxtmotor som en följd av en stor efterfrågan på mineraler.

Kommer den utvecklingen att hålla i sig? Ja, troligen kommer den utvecklingen att bestå framöver.

Är då gruvorna länets framtid? Nej, men en viktig del av den. Ett Norrbotten som är allt för beroende av en sektor är inte hållbart.

Vi behöver ett bredare näringsliv för att kunna få en stabilare samhällsekonomi som klarar konjunkturnedgångar och som inte lika beroende av världsmarknadspriser och dollarkursen.

Ett bredare näringsliv ger förutsättningar för en bredare arbetsmarknad som möjliggör att Norrbottningar som investerat i en akademisk utbildning kan återvända.

Har då Norrbotten förutsättningar för ett bredare näringsliv? Självfallet, problemet är att den politiska viljan brister i 12 av länets 14 kommuner där synen på företag och företagande är mycket låg eller nästan obefintlig.

Kirunas politiska ledning hamnar på plats 289 av 290 kommuner, enligt Svensk näringslivs undersökning kring företagsklimatet. Bara Bodens politiska ledning har en mer negativ inställning.

Ofta fnyser kommunalråd åt sin rankingsiffra. Kalle Anka-ranking kallades den i Boden.

Att det är företagarna i kommunen som omsorgsfullt betygsatt olika parametrar samt att det är officiell statistik bakom läggs tyvärr ingen större vikt vid. Snarare ser man det som en inlaga från ett särintresse.

Norrbottens kommuner måste ta sitt företagsklimat på allvar. Det handlar om att skapa tillväxt i befintliga företag. Skapa positiva spiraler som gör att företag vågar investera på orten och att blivande entreprenörer vågar ta steget.

Om inte det lokala företagsklimatet är gott så är det svårt att locka etableringar. Kommunernas näringslivsenheter kämpar på. Men undersökningar visar att de saknar det politiska stödet. Detta måste ändras om man vill ha ett bättre företagsklimat.

I Jokkmokk som exempel läggs nu stor möda på en eventuell gruva vilken ses som räddningen för en kommun i kris. Ja, en eventuell gruva innebär en vitamininjektion. En satsning på företagsklimatet kan ge lika mycket eller mer över tiden.

Om företagen i Jokkmokk skulle växa med 3.5 procent över tiden skulle det innebära nära en fördubbling av näringslivet vart 20år. Varför tar man inte tillvara på den potentialen fullt ut? Norrbottningarna borde ha detta i åtanke när de placerar sin röst i höst.