Glöm inte EU-valet – det spelar roll

Valet den 9 juni handlar om flera helt avgörande frågor, så gå och rösta!

STOCKHOLM 20230302
Val till EU-parlamentet den 9 juni.
Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010

STOCKHOLM 20230302 Val till EU-parlamentet den 9 juni. Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politiska utvecklingen2024-03-26 06:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Handen upp den som har ägnat timmar och dagar åt att fundera över den saken.

Lugn, du är inte ensam.

EU-val brukar inte innebära några stora löpsedlar med nyheter om den förestående valkampanjen, sakfrågorna och kandidaterna. Valrörelserna brukar vara korta.

Det hindrar inte att valet är viktigt.

Till och med otroligt viktigt.

Europaparlamentet har numera stor makt över EU:s politiska inriktning. Det är sedan några år medbeslutande i de flesta frågor tillsammans med Europeiska rådet, som består av medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Och under de kommande åren kommer EU ställas inför en rad avgörande frågor. Klimatpolitiken till exempel, där EU tagit ledartröjan globalt och ofta släpar medlemsländerna efter sig.

Eller politiken gentemot Ukraina, där USA kan backa undan om Donald Trump vinner presidentvalet i höst och det blir helt avgörande vilken hållning EU kan uppbåda. Det kan bli styra utgången i hela kriget, och därmed Putins förhållningssätt till omvärlden.

Migrationsfrågan är ett annat exempel. Mycket tyder på att flyktingströmmarna till unionen kan öka igen under de kommande åren och EU behöver en gemensam politik för att det ska fungera. Hur solidarisk den politiken ska vara är delvis en annan fråga. I det politiska klimat som råder i Europa talar det mesta för att den gemensamma linjen snarare innebär ett flyktingmottagande på absolut miniminivå.

Samtidigt hoppas Europas högerextrema partier på att gå framåt i EU-valet i juni. Både i Frankrike och Belgien tyder mycket på att det kan bli så. Liksom i Portugal, där ett högerpopulistiskt parti nådde stora framgångar i det nyligen avslutade parlamentsvalet.

Om det blir så kommer de viktiga frågorna om klimatet, Ukraina eller migrationen hanteras på ett annat sätt än idag.

Alla som vill se en annan utveckling har därför skäl att gå och rösta.

Sverige har också ett rekord att leva till till. Tvärtemot många andra länder har valdeltagandet i EU-valen ökat här hemma. Senast röstade över 50 procent, mot ett snitt under 40 i resten av EU. Det var en ökning med 4 procentenheter jämfört med valet fem år tidigare.

Men då krävs det att debatten kommer igen. Partierna är redan ute och knackar dörr. Det är utmärkt. Haka på det samtalet.

Låt oss gemensamt se till att vi får en EU-debatt värd namnet i Sverige.

Låt oss slå rekordet på valdagen den 9 juni.