Vi måste sänka trösklarna

Eva Nordmark, TCO:s ordförande, skriver regelbundet i NSD.

Eva Nordmark, TCO:s ordförande, skriver regelbundet i NSD.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Politik2016-03-16 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

De senaste åren har många människor flytt till Sverige, undan krig och i hopp om en bättre framtid.

Vi står nu inför uppgiften att skapa de bästa förutsättningarna för en bra integration i samhället och på arbetsmarknaden. Det är en stor utmaning, som rätt hanterad skapar goda möjligheter till en växande ekonomi och ett bättre samhälle, både för Norrbotten och för hela landet.

För Norrbotten och många mindre kommuner är det en spännande möjlighet att kunna växa befolkningsmässigt. Statistik från Arbetsförmedlingen visar att 70-80 procent av de asylsökande flyttar från Norrbotten inom 18 månader.

Därför måste alla viktiga aktörer arbeta ihop för att ta tillvara kompetensen hos de nyanlända och göra det intressant att stanna i länet. Här finns många aktörer som har ett ansvar – både stat och kommun, men också universitetet, företag och civilsamhälle, exempelvis idrottsrörelsen, som kan göra stor skillnad.

På nationellt plan behövs reformer som kan underlätta etableringen av de som kommit hit. En fjärdedel av de hos Arbetsförmedlingen inskrivna nyanlända har en eftergymnasial utbildning om mer än två år. Den andelen har stigit de senaste åren.

En lika stor andel har utbildning på gymnasial nivå eller en kortare eftergymnasial utbildning. Närmare hälften har dock endast förgymnasial utbildning.

För de som är välutbildade inom bristyrken på arbetsmarknaden skapas nu snabbspår, till exempel för sjuksköterskor och lärare, kockar och slaktare. Andra kommer att behöva utbildningsinsatser för att komma i jobb. Men det finns även en stor andel som kommer att få det svårare att etablera sig på arbetsmarknaden.

Det är främst när dessa grupper diskuteras som tonläget i debatten blir högt. Jag tror att vi alla skulle vara betjänta av en mer sansad diskussion.

Vi är många som på våra arbetsplatser till exempel ser många arbetsuppgifter som behöver utföras, men som idag inte utförs av någon, eller som utförs av personal som egentligen är anställd för att göra annat.

En del av dessa skulle sannolikt vara lämpade för personer som behöver få in en fot på arbetsmarknaden. TCO har kallat det för RUT på jobbet.

Det finns också inom offentlig sektor stora möjligheter till anställningar, där man kan hitta möjligheter till en sorts beredskapsjobb. Du kan läsa mer om våra övriga förslag i en TCO-rapport med titeln ”Välkommen in”.

För mig som TCO-ordförande är det självklart att vi måste sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för att underlätta för nyanlända. Men vi måste samtidigt stå upp för anständiga löner och villkor.

Det är möjligt och nödvändigt att göra både och. Jag vill att fokus nu skiftar från oreda och osämja till att hitta gemensamma lösningar på integrationsutmaningarna.