Vi måste diskutera villkoren i arbetslivet

"Vi jobbar aktivt för att bli fler. Förbundsstyrelsen har ställt in siktet på att vi ska vara 600 000 medlemmar 2015", säger Roger Andersson, regionchef för fackförbundet Unionen i Norrbotten.

"Vi jobbar aktivt för att bli fler. Förbundsstyrelsen har ställt in siktet på att vi ska vara 600 000 medlemmar 2015", säger Roger Andersson, regionchef för fackförbundet Unionen i Norrbotten.

Foto: Bengt-Åke Persson

Politik2011-05-27 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Karin Wanngård, som är Socialdemokraternas nya toppnamn i Stockholms stad, gjorde ett inte helt lyckat första framträdande.

"Unga ska inte tvingas ta och låsas in i skitjobb, som att vara säljare och arbeta på provision", sa Wanngård i en DN-intervju i april.

Det var ett uttalande som med rätta uppfattades som nedlåtande mot dem som jobbar i callcenterbranschen. Senare har Wanngård också backat från uttalandet.

När jag träffar Roger Andersson, regionchef för fackförbundet Unionen i Norrbotten, reagerar även han mot talet om "skitjobb". Men han anser att det är nödvändigt med en ordentlig diskussion om arbetsvillkoren på callcenterföretagen.

"Det är en ung bransch med både små och stora problem. Det största problemet är lönerna. Det är det område där flesta medlemmar ligger närmast lägstalönen ", konstaterar han.

Unionens rapport "Callcenterbranschen - fabriker för kundkontakter eller strategisk kundservice" visar dessutom att det finns många företag som saknar kollektivavtal helt. Det bidrar till osund konkurrens, menar förbundet.

"Avtalslösa företag drar ned på sina kostnader genom att strunta i årlig löneökning, pensionspremier samt föräldralön. Därmed kan de bjuda under konkurrenterna i upphandlingen", skriver Unionen i sin kartläggning av branschen.

Ett annat bekymmer är arbetsmiljön. Många vittnar om slitsamma och påfrestande arbetsuppgifter.

"Du får headset, telefon och bildskärm. Sedan förväntas du sitta och sälja i åtta timmar. Det är en i grunden svår arbetsmiljö", säger Roger Andersson.

Därför kräver Unionen bland annat mer varierade arbetsuppgifter, att alla arbetsplatser ska ha arbetsmiljöombud och ett bättre samarbete mellan branschen och Arbetsmiljöverket.

I februari gav SVT-programmet "Dokument inifrån" en skrämmande skildring av arbetsvillkoren för event-säljare hos företaget The Phone House.

Det handlande om utskällningar från arbetsledare, arbetstider på upp till 12 timmar per dag, stress, minimala möjligheter till rast och orealistiska förespeglingar om löneutvecklingen för unga säljare.

Unionen, liksom en stor folkopinion, reagerade efter programmet.

I SVT:s Rapport 23 februari tvingades företagsledningen även be om ursäkt och utlova en bättre dialog med facket.

Dessbättre är det ett extremfall, framhåller Andersson.

"Men det visar att fenomenet finns. Det är fruktansvärt att unga människor blir lurade på sitt första jobb. Mitt råd till alla som drabbas är att söka kontakt med facket. Vi kan ge råd och stöd", framhåller han.

Det unga fackförbundet Unionen, som bildades 1 januari 2008, är också på väg att bli en maktfaktor på arbetsmarknaden.

Just nu upplever Unionen en stark medlemstillströmning. Förbundet har 500 000 medlemmar, där av 11 000 medlemmar i Norrbotten.

"Vi jobbar aktivt för att bli fler. Förbundsstyrelsen har ställt in siktet på att vi ska vara 600 000 medlemmar 2015", säger Andersson.

Den gamla fackliga sanningen gäller även 2011. Ju fler medlemmar, desto större möjligheter kräva bättre löner och och arbetsvillkor.

"När vi sätter oss i de centrala avtalsförhandlingar i höst ger det oss större inflytande när vi kan säga att vi representerar många medlemmar på många olika arbetsplatser", framhåller Roger Andersson.

De fackliga grundvärderingarna håller. Tillsammans blir man starkare.