Runtom i världen imponeras många just nu av att Kroatien på söndag kommer att spela för VM-titeln i fotboll. Efter att ha slagit ut stormakten England i onsdagens semifinal är det lilla landet – med bara dryga fyra miljoner invånare – bara en match ifrån att vara bäst i världens största sport.
Riktigt så bra gick det inte för Sverige, även om Janne Anderssons manskap har all anledning att vara stolta över sina insatser. Vi får i stället glädjas med de finalspelande kroaterna och fransmännen, och kanske snegla en smula på andra saker som vi faktiskt är bra på.
I den årliga rapport om vilka länder som är bäst på innovationer, som i onsdags (10/7) släpptes av Cornell University i USA tillsammans med FN-organet WIPO, hamnar Sverige nämligen på tredje plats. Det är som det brukar vara – i den grenen är Sverige bortskämt med medaljplatser, och faktum är att landet är regerande mästare i antal internationella patentansökningar.
Bara dagen efter att den rankningen publicerats kunde man i NSD läsa att världens modernaste datacenter – en anläggning med namnet Boden Type Data Center One – kommer att byggas i Boden, och förhoppningsvis tjäna som modell för framtida datacenter över hela världen. Det är en fjäder i hatten inte bara för Boden, utan för hela Sverige.
Samma kväll publicerade också Arbetsförmedlingen nya siffror om den svenska arbetslöshetens utveckling. Den fortsätter att krympa, och framförallt finns det glädjande nyheter på ett område som fått mycket uppmärksamhet i de senaste valrörelserna; ungdomsarbetslösheten sjunker igen, och är nu nere på nivåer som vi inte har sett sedan innan finanskrisen slog till år 2008.
Tagna var och en för sig är det här tre olika goda nyheter som kommer från tre olika områden och inte nödvändigtvis behöver hänga ihop med varandra. Så är dock inte fallet – det är tre nyheter som är i grunden sammanlänkade med varandra och som är resultatet av såväl hårda ansträngningar, som en klok och medveten politik.
Nyckeln till att locka hit stora utländska investeringar är nämligen precis densamma som krävs för att upprätthålla ett kreativt och framgångsrikt innovationsklimat, och för att ny generationer ska kunna ta plats på en global arbetsmarknad i förändring; det handlar om att det måste finnas kvalitativ utbildning på alla områden, och trygga förutsättningar och infrastruktur för att människor och företag ska våga och kunna satsa på någonting nytt och svårt.
Den stora svenska konkurrensfördelen på en global arena är inte de naturresurser som finns i landet, våra stora ytor eller att vi tillverkar saker allra billigast av alla. Det är vår välutbildade och flexibla arbetskraft, som när gamla yrken försvinner har de förutsättningar som krävs för att tillägna sig ett nytt.
Så har Sverige klarat övergången från ett land där större delen av landets befolkning vid 1900-talets början var sysselsatta inom jordbruket till att bli en framgångsrik industri- och exportnation, och vidare till att bli världsledande inom teknik och innovationer.
Kroatien är inte störst, och de har inte flest spelare att välja på. Ändå lyckas de inom världsfotbollen, och det är för att de spelar en smart fotboll och tar hänsyn till både sina förmågor och sina begränsningar. Så måste också Sverige tänka – och det är också vad vi måste välja mellan i höstens val. Ska vi – som borgarna vill – konkurrera med lägre skatter och löner, eller ska vi fortsätta den socialdemokratiska satsningen på utbildning, trygghet och modet att våga pröva något nytt?