Varnande exempel

Vad Beppe Grillo ska göra i parlamentet vet ingen.

Vad Beppe Grillo ska göra i parlamentet vet ingen.

Foto: Andrew Medichini

Politik2013-03-02 11:13
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För första gången på länge hade de italienska väljarna ett seriöst alternativ till skojaren Berlusconi och hans väl dokumenterade vanstyre.

En bred vänster-mittenallians under den ansedde Pier Luigi Bersani stod beredd, men vad gör italienarna? Jo, de besuttna sluter än en gång upp bakom sin frälsare Berlusconi - för att få tillbaka fastighetsskatten för 2012!

Men inte nog med det. En fjärdedel av väljarna - däribland många unga -röstar på en ståuppkomiker och vulgär gaphals, Beppe Grillo.

Denne drar nu in i det italienska parlamentet med 108 deputerade och 54 senatorer, hoprafsade på nätet som är Grillos främsta plattform. Det nya partiets slogan är "Dra åt helvete!".

Vad "grillinerna" ska göra i parlamentet vet ingen, men de är många nog i senaten för att hindra någon sida från bilda en funktionsduglig regering. Bersani tvingas troligen ändå att axla regeringsansvaret i kraft av den bonus som den största konstellationen får i underhuset, men hans regering lär inte bli långlivad.

Valutgången är ett underbetyg åt de italienska väljarna. Men det är också ett rungande underbetyg åt den nedskärningspolitik politik som förts och förs i det huvudsakligen högerstyrda Europa och som hittills bara fördjupat krisen.

De hårdast drabbade ser inget ljus i tunneln, och sätter sitt hopp till charlataner och redan misskrediterade politiker.

Ekonomipristagaren Paul Krugman kallar Europas politik för ett "katastrofalt misslyckande" och varnar i en krönika i New York Times för att valet i Italien bara är en försmak av vad som kan väntas om inte politiken ändras. Och den amerikanske riksbankschefen Ben Bernanke förklarade härom dagen i kongressen att budgetnedskärningar i en svag ekonomi gör större skada än nytta: De drar ner tillväxten och fördröjer reduceringen av budgetunderskottet.

Så resonerar man i USA. Men i Europa trampar Merkel & Co allt djupare ner i recessionen, med oöverblickbara konsekvenser för inte bara ekonomin utan även demokratin. Miljoner unga människor, en hel generation, saknar jobb och framtidstro. Arbetslösa och pensionärer halvsvälter i de värst drabbade länderna.

Klyftorna mellan väljarna och de folkvalda växer, och därmed politikerföraktet och misstron mot de demokratiska institutionerna.

Visar inte de styrande i Europa en väg framåt, finns det risk för att de antidemokratiska krafterna växer oss över huvudet. Likheterna med 1930-talet är skrämmande stora.