Värna svenska modellen

Statsminister Fredrik Reinfeldt måste deklarera att svenska lagar och avtal ska gälla på svensk arbetsmarknad.

Foto:

Politik2008-06-19 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Under onsdagskvällen passade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) på att sola sig i glansen från det svenska fotbollslandslaget i österrikiska Innsbruck. Men under torsdagen börjar allvaret under Reinfeldts Europatripp. Då anländer han till Bryssel för att delta vid EU:s toppmöte.
Tillsammans med övriga europeiska regeringschefer ska Fredrik Reinfeldt diskutera EUs utveckling och europeisk storpolitik under två dagar.

Nu får vi hoppas att Reinfeldt tar tillfället att vässa den svenska profilen och tydliggöra Sveriges intressen.
Efter EG-domstolens beslut i de så kallade Laval-, Rüffert- och Vikingmålen finns en utbredd ilska och berättigad oro bland fack och löntagare för kollektivavtalens ställning.
Den gemensamma nämnaren för fallen är frågan om den fria rörligheten inom EU ska kunna användas för att utländska företag ska kunna konkurrera med lägre löner på svensk arbetsmarknad.
Därför måste beskeden från Reinfeldt till övriga EU vara tydliga. Han måste myndigt och bestämt deklarera att svenska lagar och kollektivavtal ska gälla i Sverige - inte lettiska, slovenska eller polska.
Det är bäddat för lönedumping och social dumping, om inget görs.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter 13 maj skrev TCOs Sture Nordh, LOs Wanja Lundby-Wedin samt socialdemokraterna Mona Sahlin och Sven-Erik Österberg vad som måste göras:
"Fredrik Reinfeldt måste nu agera kraftfullt tillsammans med övriga medlemsstater i ministerrådet för att åtgärda de skador som EG-domstolens beslut inneburit.
Som medlem i den trojka som ska leda ministerrådet har Sverige, tillsammans med Frankrikes och Tjeckiens regeringar, stora möjligheter att påverka utvecklingen i Europa.
Konkret innebär detta att han måste stödja Europafackets krav på införandet av ett socialt protokoll i EU som innebär att EU ska präglas av både ekonomisk och social utveckling. I det sociala protokollet ska fastställas att grundläggande rättigheter har företräde framför ekonomiska intressen. Det sociala protokollet behövs för att åtgärda den obalans som uppstått mellan fri rörlighet och grundläggande rättigheter.
En viktig början är att öppna upp utstationeringsdirektivet för revidering. Svenska regeringen bör driva på i frågan för att värna den svenska arbetsmarknadsmodellen."

Annorlunda uttryckt: EU:s fördrag, direktiv och förordningar är inte skrivna i sten. Det är politiska dokument som går att förändra och revidera.
Men då gäller det att högst ansvariga politiker använder sig av verktygen och argumenterar för sin sak.
Det går inte att sitta passiv och blyg på EU-toppmötena och de fina middagarna. Sverige måste göra sin röst hörd i Europa.