Varför så nöjd, Reinfeldt?

Nöjd. Varför är Fredrik Reinfeldt så nöjd, när arbetslösheten är högre än när han tillträdde och skolresultaten blir allts sämre?

Nöjd. Varför är Fredrik Reinfeldt så nöjd, när arbetslösheten är högre än när han tillträdde och skolresultaten blir allts sämre?

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Politik2014-06-19 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det började med ett statsmannaanslag med internationell utblick, fortsatte med en nöjd blick över Sverige och övergick till att bli aggressiv och hånfull mot oppositionen. Fredrik Reinfeldt i sitt esse eller i desperat läge? Det beror förmodligen på var du har dina politiska sympatier.

Men vad tycker de väljare som är osäkra på var de ska lägga sin röst i valet i höst om denna nöjda statsminister, utifrån sin verklighet? De ser en statsminister som kräver oppositionen på svar, men inte ger särskilt många egna.

Vi är inte där än, sade Göran Hägglund, när Mikael Damberg frågade om alliansens samlade politik.

Det är mycket prat om skillnader i det rödgröna lägret, men väldigt få svar från allianspartierna, där inte alla kan vara säkra på att komma in i riksdagen. Ska man fortsatt luta sig mot Sverigedemokraterna, som under nuvarande mandatperiod? undrade Damberg.

När Fredrik Reinfeldt är orolig för en feministisk revolution från Grön ungdom, blir det en smula roande och samtidigt oroande. Vad är Fredrik Reinfeldt rädd för? Han vill inte ens kalla sig feminist på en rak fråga från Gustaf Fridolin. Var det så klokt att raljera över feminism och jämställdhet, Reinfeldt?

De som lyssnade på debatten kunde höra att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser lika pragmatiskt på förhandlingar efter valet. Att de pratar om samarbete utifrån samma uttalade utgångspunkter. Men vad vill alliansen mer än fortsätta regera? ”Vi är inte där än”, som Hägglund sade.

Det enda som blev väldigt tydligt, oavsett om det var Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf eller Göran Hägglund som talade, kan sammanfattas i ett enda ord, nöjd. De är alla väldigt nöjda med vad de har åstadkommit, trots de nyskapade ord som Mikael Damberg tog upp, ord som pensionärsskatt, läxRut, utförsäkra, Fas 3.

Många missnöjda pensionärer har sannolikt svårt att förstå varför regeringen är nöjd. Hur nöjda tror Fredrik, Jan, Annie och Göran att familjer som inte har råd med läxRut är? Familjer där läxhjälp skulle betyda mycket. Familjer som skulle må bra av att deras barn får en bättre möjlighet att klara skolan med en annan skolpolitik. Inför partiledardebatten lovade Socialdemokraterna två miljarder till de skolor som har störst svårigheter. Ett viktigt löfte för att uppnå en jämlik skola.

Än mer förvånade torde de vara, som just nu befinner sig i det som kan kallas Sveriges största arbetsgivare, Fas3, eller de som har drabbats av utförsäkring på grund av en havererad sjukförsäkring. Hur kan en regering svara så nöjd med en arbetslinje som inte fungerar?

En övernöjd regering trots hög arbetslöshet, en havererad sjukförsäkring och ständigt sjunkande skolresultat. En opposition som stampar i farstun, ivrig att få ta över och göra skillnad. En ögonblicksbild från onsdagens debatt.