Vänstervindar i Frankrike

Med François Hollande kan Europa får en starkare röst för demokrati och social rättvisa.

Politik2012-04-02 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Många befarade att seriemorden i Toulouse, utförda av en ung fransman med muslimsk bakgrund, skulle ge högerns kandidater draghjälp i det kommande franska presidentvalet.

I första hand då Marine Le Pen från den öppet främlingsfientliga Nationella Fronten (FN), men också den sittande presidenten Nicolas Sarkozy (från högerblocket UMP), som fiskar väljare i samma grumliga vatten som Le Pen.

Men när valkampanjen går vidare, ser siffrorna ut ungefär som före händelserna i Toulouse. Sarkozy har ett knappt övertag över socialisten François Hollande i första valomgången (22 april), men i den andra avgörande omgången (6 maj) leder Hollande klart över Sarkozy.

Le Pen tycks snarast ha backat något, trots - eller kanske på grund av - den uppmärksamhet hon fått på sistone.

Mest intressant är att Jean-Luc Mélenchon, tidigare socialist som kandiderar för en vänsterkoalition där kommunisterna ingår, har tagit ett rejält kliv uppåt i opinionsmätningarna och nu konkurrerar med Le Pen om tredje platsen.

Vänstern och de antirasistiska krafterna tycks alltså ha stärkts efter dådet i Toulouse. Det bådar gott för Hollande i andra omgången, när han också kan räkna med stöd från mittenväljare som menar att Sarkozys sätt att styra omintetgör nödvändiga reformer.

De ekonomiska problemen är välkända från Europa. Fransmännen har levt ett litet godare liv än de har råd med i längden, med slentrianmässiga budgetunderskott under flera decennier.

Sänkningen av kreditbetyget i vintras var en varningssignal. Tillväxten är svag, och konkurrenskraften hänger inte med. Så långt är de flesta överens. Det är recepten för tillväxt och bättre balans som skiljer sig åt.

Den franska högern satsar på "liberaliseringar" och sociala nedskärningar. Pensionsåldern har redan höjts - under tumultartade former.

Socialisterna vill ha statliga investeringar och andra offentliga satsningar, t ex på utbildning, jobb åt unga och nya bostäder. Tillväxten ska främja miljö och social rättvisa. Marknadens makt ska kringskäras.

Programmet har udden riktad mot den ensidiga svångremspolitiken i Europa, och Hollandes vallöfte att inte ratificera finanspakten kommer att anstränga relationerna med Merkel och EU. Men med Hollande får Europa en stark röst för mer rättvisa och demokrati. Det kan dra med sig tyskarna som går till val nästa år. Även där blåser vänstervindar, om än inte lika tydliga som i Frankrike.