Utrikespolitiken kom bort i årets valrörelse
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Nu blev intrycket att det är vänsterpartiet som styr de rödgrönas utrikespolitik.
Det finns de som hävdar att Sverige inte behöver någon utrikespolitik eftersom vi är med i EU. Men det finns ingen anledning att överlämna vår utrikespolitik till ett ofärdigt och lamslaget EU, som inte ens kan ordna upp de europeiska romernas situation, än mindre ta hand om flyktingarna från Afrika, Afghanistan och Mellanöstern på ett anständigt vis.
På den borgerliga kanten menar man att Sverige inte behöver någon utrikespolitik eftersom vi har Carl Bildt. Han är ju så känd och respekterad i världen att vi tryggt kan lägga allt i hans händer.
Problemet är att ingen vet vad Bildt gör. Det är lättare att säga vad Bildt inte gör. Han visar sig ogärna i FN och han engagerar sig inte i nedrustningsfrågor, och Afrika och Latinamerika tycks inte finnas på hans jordglob.
Centern och folkpartiet, som haft duktiga utrikesministrar som Karin Söder och Hans Blix, har helt abdikerat på detta område. Oppositionen då? Hade socialdemokraterna lyft upp utrikespolitiken på valrörelsens agenda, hade den stroppige Carl Bildt knappast vågat vägra att ställa upp i en utrikespolitisk debatt med Urban Ahlin.
Nu reagerade ingen på den nonchalanta behandlingen av oppositionen.
I brist på politiskt engagemang, drivs den utrikes- och säkerhetspolitiska debatten av en elit från Utrikespolitiska institutet, Försvarshögskolan och högerliberala tankesmedjor som t ex Fores. För det mesta lutar denna elit åt höger i synen på globala säkerhetsfrågor, förespråkar Natoengagemang och uppslutning bakom USA i Afghanistan och Mellanöstern.
Det folkliga inflytandet över utrikespolitiken har aldrig varit så litet som under de senaste åren.
Det finns en stark känsla för global rättvisa och säkerhet med andra medel än militära bland socialdemokratins gräsrötter.
Det blir en viktig uppgift för partiets ledning att se till att denna opinion kommer till uttryck i partiets politik under de kommande fyra åren. Det internationella engagemanget hör till socialdemokratins stoltaste traditioner.