Urholkad värnplikt
"Värnplikten ska vara kvar", skriver Peter Jonsson, s-riksdagsledamot och ledamot i utredningen om totalförsvarsplikt, i ett pressmeddelande. Han argumenterar för ett "modernt, effektivt och folkligt förankrat försvar".
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Visst, det är sant att alla unga män mellan 18 och 24 år är skyldiga att mönstra. Men allt färre äro kallade.
2007 var det bara 10 procent av männen som gjorde lumpen.
När allt färre behövs, förändras också förbandens sammansättning. Det blir de mest intresserade och motiverade, "stridisarna", som väljs ut.
Med så få värnpliktiga blir försvarsmakten inte längre ett tvärsnitt av det svenska samhället. Den folkliga förankringen blir sämre.
Frägan är dessutom vad detta innebär för försvarsförmågan. Enligt försvarsminister Sten Tolgfors tar det ett år för Sverige att mobilisera 10 000 soldater.
Det snabba kriget i Georgien visar emellertid att det hinner passera många krig och kriser på ett år.
Man behöver inte resa långt för att hitta länder som resonerar annorlunda än Sverige. I Finland förs det bekymrade diskussioner om att andelen vapenföra unga män som genomgår värnplikten har minskat till 82 procent.
"Det är knappt man törs påpeka nivån i Sverige för sina finska vänner", skriver författaren Lars Gyllenhaal i boken "Ryssland och den svenska nedrustningen".
Men kanske är Peter Jonssons pressmeddelande ett tecken på att socialdemokraterna är på väg att tänka om.
Vi får i alla fall hoppas det. Vill vi ha ett folkligt förankrat försvar är den allmänna värnplikten en helt avgörande faktor.