Ungdomar passiviseras

Politik2010-11-05 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det talas om ljuspunkter och bättre konjunkturer. Men läget är fortsatt mörkt på arbetsmarknaden i stora delar av EU
Återhämtningen räckte inte till för att sänka arbetslösheten i EU i augusti, visar den senaste statistiken från Eurostat, EU:s statistikorgan.
Arbetslösheten ligger fortfarande över 10 procent i eurozonen och precis under 10 procent i hela EU.

Läget på arbetsmarknaden har har förvärrats i 19 av EU:s 27 medlemsländer under senaste året.
Värst är det i krisdrabbade Spanien, som nyligen fick sitt kreditbetyg sänkt med hänvisning till den svaga ekonomin. I Spanien är nu var femte arbetsför invånare utan jobb. Och bland ungdomar, under 25 år, ligger arbetslösheten i Spanien på nästan 42 procent.
Sverige, som har drygt 8 procent i arbetslöshet, har också stora problem med ungdomar utan jobb och hamnar med drygt 25 procent arbetslösa under 25 år klart över EU-snittet.

Det är siffror som vi bör ha i åtanke, när vi hör de politiska skrytvalserna om att det går bättre för Sverige. Det stämmer inte.
Sverige hör till medelmåttorna i EU-klassen när det gäller jobbpolitiken. När det gäller ungdomsarbetslösheten hör Sverige dessutom till de länder som ligger absolut sämst till.

Men inte nog med det. 80 procent av de arbetslösa ungdomarna saknar ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, enligt Tapio Salonen, professor vid Institutionen för socialt arbete vid Linnéuniversitetet i Växjö.
"De senaste åren har det skett en dramatisk ökning av andelen oförsäkrade arbetslösa i Sverige", skriver Salonen i majnumret av tidskriften Socialpolitik.
Totalt finns omkring 300 000 svenskar som saknar arbetslöshetsförsäkring. 44 procent av dem är i åldern 18-24 år.

Det är alarmerande siffror. En stor grupp ungdomar riskerar att passiviseras och hamna i ett tidigt socialbidragsberoende. Det bådar inte gott inför framtiden.