Tudelad vård

Vi är på väg att få a- och b-sjukvård.

"De mest resursstarka och välinformerade ser om sitt hus nu. Därför ser vi den snabba tillväxten av privata sjukvårdsförsäkringar", säger ekonomen Dan Andersson.

"De mest resursstarka och välinformerade ser om sitt hus nu. Därför ser vi den snabba tillväxten av privata sjukvårdsförsäkringar", säger ekonomen Dan Andersson.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2011-05-12 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Gratistidningen City, som delas ut tunnelbanan i Stockholm, har granskat sjukvården i borgerligt styrda Stockholms läns landsting.

Tidningens genomgång visar att principen om allas rätt till god sjukvård - oavsett storleken på deras plånböcker eller sparkonton - inte längre gäller.

Omkring 150 000 stockholmare har i dag ett vip-kort i fickan. De tillhör en växande grupp med privat sjukvårdsförsäkring och gräddfil till sjukvården.

"För 70 år sedan hade man a- och b-sjukvård, där man låg i olika salar. Det är inte osannolikt att vi kommer att hamna där snart igen", konstaterar LO:s tidigare chefsekonom Dan Andersson som intervjuas i City.

Försäkringsbolagen är givetvis intresserade av en ny lukrativ marknad med köpstarka kunder.

Fackföreningsägda Folksam snackar om vip-korten som "en ny livsstilsmarkör". Om fem år kan var tredje stockholmare ha en försäkring, enligt Trygg-Hansas kalkyler.

Visst, det låter tjusigt med valfrihet. Men det finns en baksida av myntet.

Vill vi verkligen ha ett Sverige där rätten till bra barnsjukvård eller hjärtsjukvård allt mer styrs av den enskildes ekonomiska förutsättningar?

I USA har Obama bestämt sig för att satsa på allmän sjukvård. Försäkringsbolagen ska inte längre kunna neka sjukliga personer eller fattiga barn en anständig sjukvård.

Men i Sverige - som förut var ett modelland för Demokraterna i USA - har vi nu fått en sjukvårdspolitik som styr i en annan riktning.

Vi är på väg att få ett tudelat sjukvårdssystem där försäkringspatienter får fördelar jämfört med patienter som inte har råd och möjlighet att skaffa sig privata försäkringar.

Befolkningen i Västra Götaland - som ska välja nytt regionfullmäktige i omvalet på söndag - borde ta chansen att markera mot utvecklingen inom vården.