Den som tjänar mest i ett företag bör inte ha mer än högst tre gånger så mycket i lön som den som tjänar minst.”
Ungefär så har en (troligen grekisk) filosof sagt en gång. Jag kommer tyvärr inte ihåg var jag läste det men jag har lagt det på minnet eftersom jag tyckte att det lät vettigt. Om man utgår från det är det näst intill ofattbart att företrädare för Svenskt Näringsliv högljutt kräver lägre löner!
Jag hör ingen av dem föra en diskussion om huruvida det finns de som har omotiverat höga löner.
Nyligen var det mycket media om hur en företagsledning, och dess närmaste medarbetare, använde företagets resurser. Det handlade inte bara om kostnader för högt uppsatta inom företaget, även familjemedlemmar hade rest på företagets bekostnad.
När direktören intervjuades frågade reportern om han inte med sin höga månadslön, närmare en halv miljon, hade råd att bekosta hustruns resa själv. Det svarade han förvisso att han hade, och också hade betalat den i efterskott.
Det jag reagerade på var att han faktiskt hade närmare 500 000 kr i månaden – för att leda en organisation där många av medlemmarna, som via sin avgifter medverkar till att finansiera verksamheten, har stora ekonomiska problem.
I stället för att med alla medel försöka sänka arbetsgivarens kostnader, genom att de tjänster som är lägst betalda ska bli ännu billigare, kanske man skulle börja titta på ”lönetoppen”.
Lars Calmfors, arbetsmarknadsrådet, anser att ca 15 000 kr i månaden är en lämplig ingångslön.
Det vore intressant att se om Svenskt Näringsliv skulle driva kravet på sänkta löner lika intensivt om tesen att ”den som tjänar mest inte ska tjäna mer än tre gånger så mycket som den som tjänar minst” skulle gälla i Sverige.
Även om många tror att vi i vårt land är relativt jämställda och inte har samma situation som i vissa andra länder, med en grupp mycket fattiga och en grupp mycket rika, så har vi stora skillnader mellan ”rika och fattiga”.
I vårt lilla land med bara drygt nio miljoner invånare finns det 506 000 dollarmiljonärer (en dollar är i dag ca 8:50 kr).
Visserligen finns det betydligt fler i USA och några andra länder men vi finns trots allt med bland de tolv länder som har flest dollarmiljonärer här på jorden.
Det är inte så att vi behöver ha en större spridning mellan de som tjänat minst och de som tjänar mest – tvärtom!