För två år sedan var jag med på något som heter ”Facket på sommarjobbet”. LO anordnar varje år en uppsökerivecka under sommaren och en på vintern då målgruppen är visstidsanställda och framför allt unga säsongsanställda.
Vi var några unga, fackligt aktiva, som tillsammans besökte hela länet och träffade unga arbetare för att informera dem om deras rättigheter på arbetsplatsen.
Mitt helhetsintryck av denna vecka, som startade i Råneå och fortsatte genom Tornedalen upp till Malmfälten, var att de flesta ungdomar var dåligt informerade om sina rättigheter men att de ändå hade avtalsenliga löner och villkor.
Men det fanns undantag.
Jag minns särskilt en ung tjej, som när hon fick frågan om hur hon hade det på jobbet, brast i gråt. När hon berättade hur det var, hur en arbetsdag såg ut, förstod vi mycket väl varför hon grät. Det var rent ut sagt vidrigt!
För att råda bot på utnyttjandet av unga på arbetsmarknaden krävs information. Om du vet hur reglerna ser ut, kan du också hävda din rätt.
Facket har därför en hjälptelefon, dit unga kan ringa och ställa frågor om precis vad som helst när det gäller arbetet. Det är bra.
I sommar har hjälptelefonen till stor del hanterat samtal som rör så kallade ”solskensavtal” – om det regnar och en arbetar på en camping, så får en gå hem. Något som också återkommer varje år är ”provjobb”, den unga får jobba gratis för att arbetsgivaren ska se om hen är något att ha.
Båda dessa påhitt är förstås just det – påhitt. Ett sätt för en skrupellös företagare att utnyttja unga som inte känner till hur arbetsmarknaden fungerar!
Det löser dock inte problemet. För även om du känner till hur det ska fungera, är steget långt till att faktiskt våga ställa krav på arbetsgivaren, särskilt om det är ditt första jobb.
Då hjälper det att vara fler. Är det fler som ställer krav, som kräver sin rätt, går det inte att kringgå lagar och avtal. Ställer alla samma krav, måste en ju gå med på det om arbetet ska bli utfört.
Hade tjejen vi pratade med känt till sina rättigheter och haft stöd av arbetskamrater med samma kunskap, skulle hon inte haft sådana odrägliga arbetsförhållanden. Det är liksom det som är hela tanken med den fackliga idén.
Tillsammans klarar vi det som vi inte mäktar med ensamma. Tillsammans kan vi se till att ingen lider på arbetsplatsen. Tillsammans.