Tag strid för kollektivavtalen!

Menar regeringen allvar med snacket om att den vill värna den svenska arbetsmarknadsmodellen måste det också synas i EU-politiken.

Foto:

Politik2008-05-08 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
28 april antog LO:s (landsorganisationens) representantskap ett uttalande som statsminister Fredrik Reinfeldt, m, och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m), bör läsa mycket noggrant.
Två domar från EG-domstolen (utfallen i Lavalmålet och Rüffertmålet) skapar både upprördhet och oro bland LO:s medlemmar.
Bägge domarna handlar om de grundläggande villkoren på svensk och europeisk arbetsmarknad.
Ska svenska kollektivavtal gälla på svensk arbetsmarknad? Eller ska det vara möjligt för arbetskraft och företag från andra europeiska länder att konkurrera med väsentligt lägre löner?
EG-domstolen har i bägge fallen tolkat saken på det sistnämnda sättet, vilket skapat starka reaktioner både i den europeiska fackföreningsrörelsen och flera medlemsländer.
Europafacket pekar med rätta på att domarna bäddar för lönedumping och diskriminering, om inget görs.

I sitt uttalande skriver LO:
"Det viktiga nu är därför att göra rätt saker. Om vi inte vidtar några åtgärder kan det få allvarliga konsekvenser på hela den europeiska arbetsmarknaden. Därför måste alla krafter förenas - både i Sverige och inom EU.
LO kan inte acceptera att marknaden och den fria rörligheten har större tyngd än grundläggande rättigheter för Sveriges och Europas löntagare.
Inte heller kan LO acceptera EG-domstolens omtolkning av utstationeringsdirektivet som i praktiken innebär att utstationerad arbetskraft diskrimineras. När utstationeringsdirektivet antogs av europaparlamentet och ministerrådet var enigheten i det närmaste total om att direktivet skulle ange ett golv för de löne- och anställningsvillkor som värdlandet kan kräva av ett gästande företag. Domstolen har tolkat det tvärtom.
På svensk nivå är nu en utredning tillsatt som ska bedrivas i nära samarbete med parterna på arbetsmarknaden. LO välkomnar utredningen, men kräver en snabbare behandling.
Regeringen borde redan nu ge ett principbesked om att vi fortsatt kan försvara en likabehandling på svensk arbetsmarknad."

Det är inte att begära för mycket. Det krävs ingen lång utredningsprocess för att slå fast om att svenska lagar och regler ska gälla på svensk arbetsmarknad - inte polska, lettiska eller slovenska. Det handlar bara om politisk vilja.
LO påpekar att flera medlemsstater redan agerar i ministerrådet för att ändra i utstationeringsdirektivet och tydliggöra att det är värdlandets avtal och regler som ska gälla. Men den svenska regeringen är fortfarande passiv.
Det duger inte. Regeringen Reinfeldt måste ta strid för den svenska avtalsmodellen i Bryssel.

Nu är det upp till bevis för Reinfeldt och hans statsråd.
Menar regeringen allvar med snacket om att den vill värna den svenska arbetsmarknadsmodellen måste det också synas i EU-politiken.