Sverige har tappat toppositionen

Birgitta Ahlqvist är ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.

Birgitta Ahlqvist är ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.

Foto: Jonny Vikström

Politik2016-04-20 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under de två senaste helgerna har jag – tillsammans med nästan 400 andra norrbottningar – deltagit i Socialdemokraternas och S-kvinnors distriktskongresser.

Det är fantastiskt att fortfarande efter nästan 40 år i politiken kunna vara med och påverka utvecklingen i samhället. Jag hoppas att fler tar vara på den möjligheten och går med i någon politisk förening. Politik gör skillnad.

Två viktiga teman på kongresserna var jämställdhet och Barentssamarbetet.

Sverige har varit ett föregångsland när det gäller jämställdhet. Sverige var första land i världen att skriva under FN:s kvinnokonvention och rankades länge som världens mest jämställda land.

Från 70-talet och framåt har en mängd bra beslut tagits för att göra samhället mera jämställt, men enligt World Economic Folrum ligger Sverige idag på fjärde plats i rankingen.

I dag är skillnaderna mellan kvinnor och män stora inom många områden. ”Heltid en rättighet, deltid en möjlighet” har vi pratat om länge, men lite händer. Delade turer som är ett ofog på arbetsmarknaden samma sak och hur länge har vi inte pratat om lika lön för likvärdigt arbete.

Lönegapet mellan kvinnors och mäns löner inom samma sektor är 27 procent och fortfarande är det svårt att övertyga svenska män att ta föräldraledighet trots att vi har världens bästa föräldraförsäkring.

70 procent av männen i Sverige vårdas av sina fruar eller sambos när de blir gamla sjuka och döende. Att kvinnor utför mer obetalt arbete än män påverkar kvinnors lön, sjukpenning, a-kassa och pension.

I dag ligger Island, Finland och Norge före oss på listan över världens mest jämställda länder.

Nu måste vi och vår feministiska regering se till att vi åter hamnar på första plats.

Så till den viktiga Barentsregionen, där nästan 6 miljoner människor bor på en yta av 1,8 miljoner kvadratkilometer.

Norrbotten har sedan 1960-talet samarbetat i Barentsregionen, ett samarbete som kännetecknas av mångfald och nerifrån och upp perspektivet och ett stort mänskligt engagemang, men nu behöver vi regeringens stöd i form av resurser, kunskap, makt och status och regeringen behöver vårt engagemang och vår kunskap om Barents för att samarbetet ska utvecklas och leva vidare.

Samarbetet och mötet mellan folken i Barents betyder mycket för både tillväxt och säkerhet i regionen och för Sverige.

Vår underbara utrikesminister Margot Wallström besökte oss på partidistriktets kongress med löfte om att hon skulle titta på hur regeringen kunde stötta oss i detta arbete, ett mycket positivt besked.