Sverige har blivit kallare

Socialdemokraterna är just nu strängt upptagna med att forma ett nytt ledarskap efter avgående Mona Sahlin. Därför kommer oppositionsarbetet att bli lidande under period.

Politik2011-01-15 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Först i slutet av mars - efter S-kongressen - kan vi räkna med att dimmorna skingras och att socialdemokratin kan börja fungera som ett fullvärdigt oppositionsparti.

S har dock inte lagt skorna på hyllan i alla frågor. I en välskriven och faktaspäckad debattartikel i Expressen 9 januari markerar Mona Sahlin stenhårt mot borgarnas stupstocksregel i sjukförsäkringen.

"Svårt sjuka människor i stort behov av samhällets stöd har tvingats lämna sjukförsäkringen. Inte för att de har fått rehabilitering. Inte för att de har blivit friska. Inte för att de kan arbeta. Nej, de har utförsäkrats för att Fredrik Reinfeldts regering satt upp en tidsgräns då även sjuka människor tvingas bort från sjukförsäkringen", konstaterar Sahlin.

Hon efterlyser större borgerlig ödmjukhet och kompromissvilja.

"När ett regeringsbeslut får så orimliga konsekvenser måste man som ledare kunna ompröva och tänka nytt", konstaterar Sahlin helt riktigt.

Tyvärr verkar regeringen sakna vilja till omprövning. I riksdagens socialförsäkringsutskott har Thomas Eneroth och andra S-politiker försökt få till stånd en blocköverskridande överenskommelse, men hittills har det varit kalla handen från regeringspartierna.

Det är halsstarrighet som drabbar många människor.

Försäkringskassan visar att fram till valet utförsäkrades omkring 35 000 personer. Under den nuvarande mandatperioden kommer ytterligare ungefär
40 000 personer att utförsäkras.

Det är en utveckling som leder fel. Eller som Sahlin skriver: "Varje gång en sjuk människa behandlas ovärdigt tar vårt samhälle ett steg i fel riktning och blir kallare och hårdare."