Stort förtroende för redaktörerna

FÖRTROENDE. Landets morgontidningar 
åtnjuter stort förtroende.?Foto: TT

FÖRTROENDE. Landets morgontidningar åtnjuter stort förtroende.?Foto: TT

Foto:

Politik2016-04-09 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

HELGKRÖNIKA

Tänk vad mycket som ryms under en Panamahatt.

Åtta av tio svenskar har en positiv uppfattning om Sveriges Television (78 procent) och Sveriges Radio (77). Det visar en stor undersökning, genomförd av företaget Ipsos.

DN:s mediaanalytiker Martin Jönsson skriver detta:

”Andelen svenskar som har stort eller ganska stort förtroende för SVT, Sveriges Radio och DN 2016 är i Ipsos mätning till och med högre än de siffror som redovisats de senaste åren i Medieakademins förtroendebarometer (genomförd av TNS Sifo), där de högst rankade medieföretagen anses mer tillförlitliga än några andra samhällsinstitutioner. Lika höga är siffrorna på frågan om medierna ger en sann bild av verkligheten.

Om det finns en stor folklig misstro med dessa medieföretag eller en uppfattning om ett medvetet mörkande är det omöjligt att hitta i denna mätning.”

Diverse sajter ute i träskmarkerna driver tesen att ”gammedia” förtiger sanningen om invandring och att det finns en stor konspiration bland ledande medier.

I undersökningen finns inget stöd för dessa teser. De klassiska mediaföretagen åtnjuter stort förtroende, vilket visar att extremhögerns kampanj har misslyckats.

Det oroande är att tidigare ledande moderater underblåser den politiskt dikterade kampanjen mot mediernas sätt att arbeta.

”Ta din motståndares bästa argument och bemöt det.”

Det rådet gav en erfaren publicist.

Tyvärr har hans uppmaning inte haft särskilt stora framgångar. Se bara på Donald Trump.

Ett återkommande inslag i debatten är påståendet ”men motståndarna har ju inga argument”. Motståndaren har alltså en uppfattning men inga argument för sin ståndpunkt. Är det inte ärligare att säga ”de som inte tycker som jag är idioter”?

Detta att man sägs sakna argument för att man har en annan uppfattning avslöjar en bristande respekt för samtalet och för den som tycker annorlunda. Här kan man också spåra en arrogant, elitistisk syn: jag har fattat det här men det har inte ni. Det var ju godsägarens besked när arbetarpacket hade fräckheten att kräva högre lön.

Dessutom. Det är ju åhörarna, lyssnarna, som ska avgöra om det är lödiga argument som förs fram. Att skriva folk på näsan (”men dom har ju inga argument”) brukar inte vara någon bra metod om man är ute för att övertyga.

Samtalet blir bättre om man åtminstone försöker följa den gamle publicistens råd, att plocka motståndarens bästa argument och bemöta det i sak.

De svavelosande predikningarna om det egna himmelriket och motståndarnas helvetesskapelse har i sin enfald faktiskt en del gemensamt med exempelvis extremistsaften Axpixlat.

”Som norrlänning tycker jag att det är superkul att Bodens damer spelar i Elitserien i handboll nästa säsong. Norrland behöver sina elitlag”, twittrade teveprofilen Jessica Almenäs, bördig från Jokkmokk.

Detsamma kan sägas om Östersund som gjorde en strålande debut i herrallsvenskan i fotboll mot Hammarby.

Och så har vi ju Luleås hockeygrabbar och Piteås alla skidåkare.

Jag följer ofta SVT:s morgonsändningar och slås av bristen på förnyelse. Samma upplägg: en gäst sitter i en soffa och har samtal med de två programledarna. Det är samma sakkunniga år efter år, det må sedan gälla dataspel, böcker, film eller något annat.

Visst skulle det pigga upp med lite nya ansikten och nya grepp. Nu blir det som ett gammalt kompisgäng som träffats på puben varje fredag sedan 1996.

Jag gillar public service-firman men skulle gärna se att man var mer kreativa och inte så ofta gör som man gjorde i fjol.

Varje dag den här tiden på året spanar jag efter tranorna. År efter år landar de på en åker en bit bort, vistas där en tid innan de söker sig en häckningsplats, gärna ute på en myr. Tranornas ankomst bekräftar att våren är här.

Ha en fin helg och lyft gärna på (Panama)hatten för de duktiga undersökande journalisterna.