Stefan Löfven har gjort ett bra jobb

Birgitta Ahlqvist, ordförande för S-kvinnor i Norrbotten, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Birgitta Ahlqvist, ordförande för S-kvinnor i Norrbotten, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto:

Politik2019-01-31 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

En ny forskningsrapport från England visar att Sverige är det mest demokratiska landet inom EU och det kan vi verkligen skriva under på efter höstens val.

Folket röstade och partierna rättade sig efter valresultatet.

Säga vad man vill om höstens turer kring regeringsbildningen men en sak är i alla fall säker – Stefan Löfven har gjort ett bra jobb.

Det är inte lätt att få ihop det, när förutsättningarna är så svåra. Det var många/mycket man skulle ta hänsyn till.

All heder till Stefan Löfven men även till talmannen Andreas Norlén som också visat att han är rätt man på rätt plats. De som liknar arbetet med ”en lek i sandlåda” vet inte vad de pratar om.

Men aldrig får man vara riktigt nöjd. När förhandlingarna var klara och riksdagen röstat fram en statsminister, då är det ministrarnas utseende, ålder och grupptillhörighet som ska ifrågasättas – inte kompetens.

Kulturministern har fel frisyr, bara en minister är över 65 år och ingen under 38 och ingen kommer från fackföreningsrörelsen o s v.

Kvinnor fortsätter att bedömas efter sitt utseende, männen efter sina insatser oavsett hur de är klädda. Ålders­diskrimineringen gör sig påmind, den gäller både yngre och äldre.

Alla grupper kan inte ha ombud i en regering. Jag tror att Stefan Löfven har utsett rätt kvinna/man på rätt plats och jag tror de kommer trots ett svårt uppdrag göra Sverige bättre i många avseenden men naturligtvis inte i alla, i mitt tycke.

Varför väljer man alltid att lyfta fram det negativa? Är det de vi vill ha?

Så måste det ju vara annars skulle man väl också kunna ta upp det positiva, vilka kompetenser dessa ministrar har och de bra reformer de ska arbeta fram till exempel.

• Mer pengar till välfärd och sjukvård så vi kan minska köerna och ge bättre arbetsvillkor för personalen. Ambulansvården, cancervården och förlossningsvården ska stärkas. Husläkarsystemet inom primärvården ska återinföras.

• Psykiatrin och elevhälsan ska stärkas, köfri barn- och ungdomspsykiatri.

• Den högre skatt som pensionärerna betalar ska tas bort och pensionen för vanliga löntagare ska höjas.

• De föräldrar som arbetar och har barn mellan 4 och 16 år får tre dagar var extra ledigt.

• Infrastrukturplanen som regeringen antog förra året ligger fast. Den gäller för 2018-2029 och är på 700 miljarder. Det innebär för oss i Luleå hamn att vi kan påbörja arbetet med projektet Malmporten under perioden när alla andra delar är på plats.