Sluta svartmåla den svenska skolan!

Birgitta Ahlqvist är ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.

Birgitta Ahlqvist är ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.

Foto: Marianne Westin

Politik2017-11-07 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Häromveckan besökte gymnasieminister Anna Ekström Luleå Kommun. Som gammal skolmänniska, vaknade mitt intresse för skolan till liv när jag lyssnade på henne.

När jag gick ut gymnasiet hade läraryrket hög status och de som kom in på lärarutbildningen var de elever som hade höga betyg.

Läraryrket var bland de finaste yrken man kunde välja.

I dag har det inte samma glans och allt färre söker sig till läraryrket, vilket innebär att hela landet har brist på behöriga lärare.

Varför det blivit så har naturligtvis många orsaker bland annat lön och arbetsmiljö men också den bild vi ger av skolan påverkar valet. Vem vill lägga ner flera år av studier och för att sedan jobba på en arbetsplats som blir så svartmålad.

Om samhällsdebatten går som den gjort under flera år och särskilt under valrörelserna är det självklart att man väljer ett annat yrke där bilden är mera positiv.

Vi måste lyfta fram skolan, skolpersonalen och deras betydelse för samhällsutvecklingen och ge lärarna den lön och den arbetsmiljö de är värda då kanske vi får fler som söker till lärarutbildningarna och i förlängningen bättre skol­resultat.

Lärarna och övrig skolpersonal är bland de viktigaste yrkesgrupperna vi har i vårt samhället, de ska bygga en bra framtid både för individen och samhället.

Det finns inget annat land i världen som har samma generösa skolsystem som Sverige. Fria skolval har andra länder men inte med de generösa ekonomiska regelverk som vi har.

England, Norge och Tyskland har tittat på vårt system men efter att ha fått kunskap om vårt regelverk har de valt att inte införa det. Det enda land som nu börjar titta på vårt system är USA och president Donald Trump, det säger allt.

Enligt forskningen är likvärdighet en viktig parameter när det gäller bra skolresultat därför måste vi bryta segregationen och se till att vi får mera socialt blandade skolor. Om vi ska få en likvärdig skola, ge samma möjligheter för alla elever att få en god utbildning måste våra ­gemensamma resurser gå till skolan och för­delas där de bäst behövs och inte till vinster i  privata bolag.

I dag är det alldeles för stora summor av våra skattepengar som hamnar på fel ställe, ibland till och med utomlands. Forskningen visar att de skolor som satsar på de elever som behöver extra resurser får bättre skolresultat inte bara för de lågpresterande eleverna utan för alla. Det är som övrigt i samhället om alla människor får det bra mår alla bättre inte bara de som tidigare hade det sämre.

Jag är övertygad om att med Anna Ekström vid rodret kommer den svenska skolan bli både bättre och mera jämlik, redan nu kan vi se att ökade kunskapsresultat i internationella ­mätningar.