Slaget är inte vunnet

Den socialdemokratiska partiledningen kan glädjas åt torsdagens undersökning av DN/Ipso. Men det är långt kvar till valet och en efterlängtad valseger. 	
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Den socialdemokratiska partiledningen kan glädjas åt torsdagens undersökning av DN/Ipso. Men det är långt kvar till valet och en efterlängtad valseger. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Foto: Claudio Bresciani / TT

Politik2014-02-14 06:53
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sju månader före valet duggar opinionsundersökningarna nästan tätare än snöflingorna faller. Det är klokt att ta dem med en nypa salt. Att ha ett övertag i opinionen i dag är inget säkert kort.

Många minns hur det gick för de rödgröna i valet 2010, när de ropats fram som klara segrare långt före valdagen. Den säkra ”kassaskåpssegern” förvandlades till en snöplig valförlust.

Det resultatet vill inte Socialdemokraterna uppleva en gång till. Förhoppningsvis inte heller den majoritet av väljare som vill se mer pengar till skolan, kraftigare satsningar på jobben och samhällsklyftor som minskar i stället för att öka.

Torsdagens specialmätning från DN/Ipso speglar de underströmmar som finns i väljaropinionen. Strömningar som visar att borgerliga väljare är betydligt mer benägna att byta block än rödgröna väljare. Allra störst potential att växa har i dag Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det är en viktig indikation för Socialdemokraterna, som fortfarande väntar på det riktiga lyftet i opinionen. Trots att partiet har störst förtroende i såväl skol-, jobb- som välfärdsfrågor i allmänhet, lyfter inte stödet från väljarkåren över de numera magiska 35 procenten. Det är långt från de tider då man låg på 40-45 procent.

För regeringen Reinfeldt bör torsdagens undersökning vara omskakande. Den visar förvisso att 43 procent av de tillfrågade anser att regeringen gör ett bra jobb. Ett bra resultat med tanke på de opinionsförluster man släpar på.

Men nästan lika många, 42 procent, anser att en regering ledd av Socialdemokraterna skulle göra ett bättre jobb. Med tanke på hur starkt stöd firma Borg & Reinfeldt har haft, är också det en käftsmäll till en sittande regering.

Det här är viktiga signaler till de rödgröna, men inget som indikerar en segerpromenad fram till valdagen. En regering har många möjligheter i sin hand. Den innehar regeringsmakten och därmed möjligheten att konkret vidta nya åtgärder.

Socialdemokraternas motåtgärder blir att, som Löfven på DN Debatt på torsdagen, presentera konkreta, tydliga åtgärder för förändring. Läraryrket ska stärkas med en rad åtgärder.

Det handlar inte bara om höjda löner och bättre arbetsvillkor, utan också bland annat om en kompetensförsäkring för lärarna, minskad administration, mindre klasser och fler speciallärare. Det här kostar pengar. Då håller det inte att ständigt prioritera skattesänkningar före en bra skola, bättre sjukvård och viktiga satsningar på jobben.

Socialdemokraterna är på rätt spår, men partiet har en viktig pedagogisk uppgift att förklara varför man inte återtar det femte jobbskatteavdraget fullt ut, eller säger ett tydligare nej till vinstuttag i välfärden.

Här kan sprickan mellan partiet och LO bildas, om man inte klarar ut var man har varandra. Det räcker inte att ledningarna är överens. En klar majoritet av 1,5 miljon LO-medlemmar ska känna att Socialdemokraterna är rätt val för dem, inte bara i dag utan också på valdagen.

Reinfeldtregeringen må ha en del att göra, men det har också Socialdemokraterna. Slaget om väljarna är långt ifrån vunnet.