Sidenblus och tagelskjorta

På måndag inleds Almedalsveckan i Visby. Det blir en vecka som fylls med politiska tal, seminarier och spektakulära utspel. Men NSD:s Peter Swedenmark tycker det finns risker med att samla alla massmediala och politiska eliter på ett och samma ställe.

På måndag inleds Almedalsveckan i Visby. Det blir en vecka som fylls med politiska tal, seminarier och spektakulära utspel. Men NSD:s Peter Swedenmark tycker det finns risker med att samla alla massmediala och politiska eliter på ett och samma ställe.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politik2011-07-02 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Fotbolls-VM för damer pågår som bäst i Tyskland. I dag spelar Sverige mot Nordkorea. Svenskorna öppnade bra med vinst mot Colombia så det finns nog chans att det blir avancemang.

Damer, förresten. När använder man begreppet? Ofta när det ska skojas.

"Damerna i baksätet", säger man till tonårsflickorna.

"Hon har blivit lite damig."

Men i idrottsvärlden är dam etablerat. Många som besöker matcher i damallsvenskan skulle aldrig komma på tanken att tala om damerna på verkstaden eller kontoret.

Man har väl sökt något som ligger i linje med herr och då fastnat för dam. Ibland talar man om kvinnoidrott men då borde det i logikens namn också heta mansidrott. Ibland kör man med tjejidrott men är man tjej när man fyllt trettioåtta?

Vi får nog dras med dam.

När järnvägen kom till glest befolkade delar öppnades nya marknader. Kunderna var inte längre hänvisade till lokala butiker utan kunde köpa maskiner och plåt från avlägset belägna städer. Järnvägen betydde mycket för att utveckla landet men en del lokala affärsmän fick övermäktig konkurrens.

Med Internet händer något liknande. Många beställer cyklar, båtmotorer och verktyg via nätet. Varorna kan komma från Skåne, Hamburg eller Kina. Och precis som fallet var när järnvägen kom känner en del lokala handlare av det.

I bokbranschen har konkurrensen varit mycket kännbar, det är ju lätt att frakta böcker. Många köper på nätet och går förbi den lokala boklådan.

Jag tror att den klassiska bokhandeln, med stora lager och kunniga medarbetare som berättar om de senaste litterära trenderna, är på väg ut.

Men ska man inte vara solidarisk med de lokala affärsidkarna? Jo, det tycker nog de flesta. Men priset får inte bli för högt.

Ibland kan man dock undra över de ekonomiska kalkylerna. En bekant köpte två bläckpatroner på nätet. Efter några dagar stannade en långtradare med släp utanför hans hus och chauffören kom med det lilla kuvertet i nypan.

Sveriges Television sänder på förmiddagarna repriser på intervjuer från februari. TV 4 sänder aktuella inslag. Vad väljer man?

Minns ni industrisemestern? De veckor då fabrikerna stängdes. Och då passade också bagaren, sotaren och kontoristen på att ta ledigt. Sverige stod stilla. Som journalist drevs man till förtvivlans brant. Alla man skulle ha tag på var i Tylösand, Lapplandsfjällen eller England. Och mobiltelefoner fanns inte. En hel del projekt förvisades till hösten.

Nu är industrisemestern på väg ut.

"Man planerar sin semester över hela sommaren och juli månad är inte helig. Det handlar om att industrin måste förlägga produktionen året runt", säger Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv, till Göteborgs-Posten.

"Vi kan inte vara borta från marknaden när det är tufft om affärer", säger Dells vd Mats Oretorp till samma tidning.

Dessutom kan man iaktta en tidsförskjutning: många tar semester först i augusti, efter kontinentalt mönster.

Lönerna för vd:arna i de 75 största börsbolagen har sedan 2009 stigit med 32 procent, till en medianlön på 7,1 miljoner kronor om året, läser jag i Dagens Nyheter.

En del av de mest välbetalda brukar framträda i televisionen och tala om behovet av återhållsamhet. Städerskor, sjukvårdsbiträden och verkstadsarbetare ska besinna sig, menar de på toppen.

Sidenblus för egen del, tagelskjorta åt andra - det är budskapet från de mest välbetalda direktörerna.

Nej, jag har aldrig varit i Almedalen.

När jag började som kommenterande journalist dog politiken efter riksdagens avslutning. Då skrevs ledare i mer tidlösa ämnen, typ behovet av grundlagsförändringar och krisen i Mongoliet. En politiker som insåg att det fanns utrymme för aktiviteter var kommunikationsminister Bengt Norling (S) som sommartid uttryckte sina tankar om väg och järnväg. Han fick bra genomslag.

Nu är det seminarier, tal, spektakulära utspel (ja, jag tänker på Schyman som brände pengar) och hela politiken fokuseras vad som händer i Visbytrakten. En del är säkert bra och nyttigt men samtidigt finns det alltid risker när olika eliter sammanstrålar. Almedalen är ju framför allt en träff där ledande företrädare i politik, ekonomi och media ses i bersåerna. Jag har ingen längtan till arrangemanget på Gotland.

Ha en fin start på juli!