Sämre trygghet på arbetsplatsen
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det beskrevs som ett steg för att utveckla företagandet och ge människor chansen att arbeta i "friare former". Men Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO:s Rättsskydd och en av landets främsta arbetsrättsliga experter, varnade för konsekvenserna.
I skriften "Arbetsrätten med en borgerlig regering", som gavs ut före valet, pekade han på att det innebär en klar försämring av tryggheten på arbetsmarknaden.
I praktiken betyder det att du kan bli uppsagd från ditt jobb ena dagen, för att bli inhyrd att göra samma jobb nästa dag, men utan anställningstrygghet.
"På så sätt slipper arbetsgivarna tillämpa kollektivavtal och arbetsrättslig lagstiftning på dem som i dag är arbetstagare", konstaterade Dan Holke i sin skrift.
Stora grupper ställs utan det arbetsrättsliga skydd som finns i lagar och avtal. Den som på det här sättet tvingas att bli egen företagare förlorar sitt anställningsskydd, rätten till semester och föräldraledighet, sin reglerade arbetstid, sin övertidsersättning, skyddet för utgående lön med mera.
Men tyvärr har Holkes rapport och fackföreningsrörelsens invändningar klingat ohörda. Den borgerliga regeringen har nu beslutat att man kan få F-skattsedel från årsskiftet även om man bara en uppdragsgivare.
Det betyder att löntagare kan tvingas att bli företagare och jobbar för sin gamla arbetsgivare, men utan avtalsenlig lön och rätt till semester.
De borgerliga statsråden påstår att de älskar kollektivavtalen och den svenska modellen, men i praktiken bedriver de en politik som undergräver arbetstagarnas rättigheter.