Socialdemokraterna i Stockholms län och stad har presenterat sina valanalyser. Det finns anledning för socialdemokratin i övriga delar av landet att lyssna och begrunda slutsatserna.
Socialdemokratin gjorde, trots allt, ett hyfsat val i stora delar av Sverige 2010.
Men det räckte inte att vinna 50 procent av rösterna i Norrbotten när partiet inte tilltalade de många väljarna i storstäderna.
Därför är det allvarligt för partiet i sin helhet att S lockar bara 20,9 procent i Stockholms stad och 22,2 procent i Stockholms län. Det är ett nationellt problem - inte ett regionalt.
Socialdemokraterna tycks inte riktigt förstå vem stockholmaren är, konstaterar Stockholms läns socialdemokrater. Analysgruppen menar att stockholmarna i grunden är ganska positivt lagda och tror på framtiden.
"En slutsats att dra av det är möjligen att politiska budskap av karaktären ’allt är åt skogen’ är svåra att vinna gehör för", skriver gruppen.
Det är förmodligen en riktig beskrivning. Stockholm har generellt sett en bättre arbetsmarknad än övriga delar av landet.
Det betyder att a-kassa, sjukförsäkring och andra trygghetsfrågor inte är lika stora som i andra delar av landet. Fastighetsskatten och boendekostnaderna bekymrar fler stockholmare.
Valanalysgruppen konstaterar helt följdriktigt att partiet förlorade mest bland medelinkomsttagare och tjänstemän i Stockholm.
Det är också dessa grupper som Socialdemokraterna måste vinna, om man vill vinna regeringsmakten 2014.
Partiet måste bli ett alternativ även för det arbetande folket och radhusmänniskorna i storstadsregionerna.
Stockholmarna måste känna att partiet måste bryr sig om även deras vardagsvillkor - stress, brister i kollektivtrafiken, höga boendekostnader, avsaknaden av förskoleplatser med mera.
Men det betyder inte att Socialdemokraterna ska slänga ut barnet med badvattnet och glömma sina klassiska värderingar.
Socialdemokraterna måste också vara tydliga med att även den urbana medelklassen behöver en vettig a-kassa, bra sjukförsäkring och fungerande offentlig service.
De sociala trygghetssystemen är viktiga även för tjänstemän i Haninge och Huddinge. Vem som helst kan behöva en hjälpande hand.
Arbetslöshet och sjukdom är inte något som drabbar bara norrländska industriarbetare. Det kan drabba även bibliotekarier, konsulter, dataingenjörer och lärare i Stockholm.
Därför är begrepp som solidaritet och jämlikhet lika angelägna som förr. Vettiga trygghetssystem är en viktig del även av ett modernt, mer urbaniserat och globaliserat samhälle.