Året är 2009, och regeringen har hittat problem med apoteket. Det är för otillgängligt, det finns för få apotek, men framförallt har konsumenten för lite valfrihet. Visserligen är kundnöjdheten 95 procent, men det kryper i byxorna på regeringen när de tänker på hur lite valfrihet alla i Sverige har. Det är synd om svenskarna, de vet bara inte om det själva.
Det finns bara en lösning: att avreglera apoteksmarknaden. Det kommer lösa allt, men för säkerhets skull, skriver man in att företag inte får lägga ner något apotek före 2013.
År 2012. Valfriheten är här! Det finns flera olika apotek att handla på! Svenska folket har makten i sina egna händer - vilket apotek vill just jag handla min salva på? Eller ja, så länge du bor i en storstad i södra Sverige har du fått mer att välja på. Ovanför Mälardalen har, enligt Tillväxtverket, ingen ökad valfrihet skett. I stället kommer beskedet att ett privat apoteksföretag ska lägga ner apotek som inte går med vinst, bland annat i Arjeplog och Arvidsjaur. I samma veva går Andreas Roslund från kronans Droghandel ut och säger att han hoppas att regeringen inför en statlig ersättning för att driva apotek på glesbygden (Aftonbladet den 17/5 2012).
Kenneth Johansson (C), ordförande i Socialutskottet, säger i ett pressmeddelande att han vill se över hur man ersätter apotek i glesbygden. Och medan alla vi som handlar på apoteken väntar på allt det fantastiska som skulle hända när man avreglerade apoteksmarknaden, har kundnöjdheten sjunkit från 95 procent till 77 procent. Regeringen har alltså avreglerat en marknad, som i princip alla var nöjda med. Man sålde ut apoteken, och såg till att det statliga Apoteket AB fick ha högst 36 procent av antalet apotek i landet, för att det skulle bli rättvist. När företag fått köpa apotek, vill de nu alltså ha betalt från staten - för att fortsätta finnas på vissa platser.
Låter det märkligt? En företagare skulle knappast sälja en verksamhet, för att sedan betala den som köpt verksamheten för att den ska fortsätta finnas. Det är slöseri med skattepengar. Någon överraskning kan det knappast vara för regeringen heller, eftersom man skrev in att privata apotek inte får lägga ner före 2013 misstänkte man nog detta.
Att betala privata apoteksföretag bara för att de ska fortsätta finnas tycker jag låter som ett ganska dåligt alternativ. Men! Det finns ett annat sätt. Problemet är bara att det är ännu sämre. Regeringen kan ju inte låta alla apotek på glesbygden läggas ner. Apoteket AB, det statligt ägda, får inte heller starta fler apotek nu eftersom det då blir orättvist. Om bolaget ska starta ett apotek i glesbygden, måste det stänga ett annat. Konsekvensen blir att lönsamma apotek i storstäder får stängas ned för att de ska kunna driva apotek med minusresultat på glesbygden. De privata apoteken får då vara ensamma i storstäderna, och kan plocka ut ännu mer vinster.
Det är 2012, och någonstans på vägen försvann valfriheten. Den hamnade hos ägarna till de privata apoteken, i stället för hos oss som ska handla där. Till och med människorna i storstäderna, som fick fler apotek att välja på, är mindre nöjda.