Det facklig-politiska samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna är inte bara en relik från 1800-talet som lever kvar på gammal hävd. Detta har lett till många reformer och de flesta skulle nog kunna räkna upp åtminstone en handfull.
Den senaste veckan har regeringen meddelat ytterligare förändringar som genomförts tack vare samarbetet.
Sedan valet kan vi pricka av ännu fler. Detta trots ett knepigt parlamentariskt läge med en högermajoritet i riksdagen och en allt annat än samarbetsvänlig opposition.
I söndags hade jag förmånen att föreläsa i en konferenslokal i Filippinerna. Mina åhörare – från bland annat Thailand, Indonesien och Östtimor – går en utbildning för att stärka kunskapen om politiskt ledarskap och de är sina organisationers främsta företrädare, alla mellan 20 och 35 år gamla.
Mitt pass inleddes med en historisk genomgång av hur fackföreningarna och socialdemokratin vuxit fram och vad den framväxten har lett till. Att vi, som varit ett av Europas fattigaste länder, nu är ett av världens rikaste. Effekter av en stark facklig vilja och politiska beslut.
Trångboddheten, hungern, desperationen. Beskrivning av en reell underklass som inte hade några förmåner och inte heller förväntade sig det. Kapitalägarna som försåg sig på bekostnad av andras slit. Det ständiga och ofrånkomliga underläget.
Sverige då är Sydostasien idag.
Gamla knep för att knipa makten fungerar nu om bara verktygen finns. Deras medverkan här hoppas jag leder till att verktygen växer fram, att framtiden är ljusare än idag och att någonting, någonstans ska förbättras.
”Det är med känslor och inte fakta en vinner opinionen”. Ett uttalande av en rikspolitiker som sedan utvecklade med ”det är lite av ett sluttande plan, de här faktagranskningarna”. Känslor är nog bra för att kunna förmedla fakta på ett sätt som gör att människor vill lyssna.
Om vi istället lämnar fakta för att bara fråga: ”hur känns det, känns det verkligen som att arbetslösheten sjunker?” och lämna frågan öppen på ett sätt att det naturliga svaret blir nej trots att all tillgänglig fakta och information säger något annat, då tycker åtminstone jag att en gräns har passerats.
Det finns de som gynnas av att fakta misstros och att seriösa medier målas svarta. Det är inte mina vänner här i Pasig City och inte heller deras vänner. Det är inte arbetstagarna i Sverige och inte heller försvararna av ett öppet och inkluderande samhälle – oavsett var i världen samhället finns.
Fakta är att förändringar görs inom arbetsmarknadspolitiken. Jag tror att förändringarna är bra. Jag tror att de kommer gynna alla som är anställda i Sverige. Jag tror också att de förändringarna inte är tillräckliga.
Det finns alltid mer att sträva efter. Jag är inte nöjd men jag är oerhört stolt, för nu utvecklar vi den svenska modellen – på riktigt!