Prussiluskan hade varit stolt över regeringen

Tidöhögern letar efter nya sätt för staten att styra över människors liv. Det är verkligen en ny sorts höger.

Arbetsmarknadsministern och Liberalernas partiledare Johan Pehrson tvekar inte att peka med hela handen när han talar om för svenska folket vad de gör för fel.

Arbetsmarknadsministern och Liberalernas partiledare Johan Pehrson tvekar inte att peka med hela handen när han talar om för svenska folket vad de gör för fel.

Foto: TT

Politik2024-03-12 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Huvudfåran bland dagens svenska politiker måste ha missförstått något när de såg filmerna om Astrid Lindgrens Pippi.

Prussiluskan är inte en förebild. 

För den som inte minns karaktären kan sägas att Prussiluskan, eller Fröken Prusselius, som hon egentligen heter, är en av den lilla stadens ledande ”damer”.

En välbärgad kvinna som ser det som sin uppgift att få in Pippi på ett barnhem så att hon kan få en ”ordentlig” uppfostran. Prussiluskan är överheten, pekpinnarna och de prudentliga förmaningarna.

Med andra ord ungefär som vilken genomsnittlig politiker som helst år 2024.

Främst bland alla dessa prussiluskor står Liberalernas partiledare Johan Pehrson. I förra veckan föreslog han att staten ska stoppa mobilsurfande för barn och unga efter klockan 23.00 på vardagar genom att införa ett lås på mobiler och paddor.

Det ska alltså inte vara upp till föräldrarna att bestämma den saken.

Nyligen hytte statsminister Ulf Kristersson på ett liknande sätt med pekfingret och sade att barn som pratar dålig svenska ska in i förskolan och bidragen till deras föräldrar ska minska. Han tillade att:

– Föräldrar ska veta att om man låter sina barn växa upp i kriminalitet, då är man inte en bra förälder.

Prussiluskan hade varit stolt.

Föräldrarna är det förstås viktigast för barnens fostran. Men vad är det för poäng att politiker gång på gång upprepar den saken? Är inte de allra flesta föräldrar i själva verket inne på samma linje, men ibland kanske oförmögna att klara av att hantera barn som hamnat i kriminalitet och hittat en ny gemenskap i gängen.

Eller tror statsministern och de andra verkligen att det vimlar av mammor och pappor där ute som tycker att det är bra om deras barn dras in i kriminalitet? Och de få som gör det når samhället troligen bäst med andra metoder än tal som vänder sig till helt andra grupper i det svenska samhället än de talen handlar om.

Men nu ska staten alltså även ta över barnens skärmtid. Möjligen kommer Pehrson inte att lägga sig i vid vilken tid barnen ska gå och lägga sig. Eller kommer barnbidraget att dras in om det blir efter nio på kvällen?

En rolig detalj i sammanhanget är att enligt www.astridlindgren.com spelades Prussiluskan av en tysk skådespelare som ”sydde upp sin egen dräkt och inte var helt nykter vid inspelningarna”.

Samma misstanke drabbar en när i mycket av dagens politiska debatt.