Pensionssystemet ger för lite

Politik2016-01-13 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Tänk dig att du började jobba som 20-åring. Det var i början av 70-talet. Du slet hårt från första dagen på bruket ­eller på äldreboendet.

I 45 år stämplade du in varje morgon. Få sjukdagar. Men många julaftnar och midsommarkvällar i arbetskläder.

Så var det nu dags att gå i pension. Efter ett ­arbetsliv du skött mer idogt och lojalt än de flesta. På ditt konto trillar ingen lön längre in. Men väl en pension. Det är nu du har tänkt unna dig lite extra. Nu när du har all din tid till ditt eget förfogande. Hälsa på barnbarnen oftare. Gå en kurs i akvarell.

Det är bara ett krux; pensionen är inte större än 60 procent av din slutlön.

Från en dag till en annan hamnar du under ­fattigdomsstrecket. Och därunder kan ingen unna sig det lilla extra. Tvärtom blir det att dra åt svångremmen. Hårt.

Det här är inte historia. Det här är dagens sanning år 2016. Välfärdsarbetare och industriarbetare – landets absoluta nyckelpersoner – som går i pension i dag får ofta så låg pension att de inte har råd till hyran utan får bostadstillägg.

Till detta ska också läggas att den genomsnittliga arbetaren går i pension redan vid drygt 63 år.

Många arbetare blir så sjuka eller utslitna att de varken orkar eller kan arbeta till 65 eller 67. Det gör pensionen ännu lägre.

Det här är fel. Det är orätt mot människor som arbetat hela sina yrkesliv med att upprätthålla landets välfärd och produktion. Med att ge trygghet när vi är gamla och sjuka. Med att ge oss skatteintäkter och tillväxt.

Det här är inte som det var tänkt. När pensions­reformen gjordes beräknade man att den ­genomsnittlige pensionären skulle ha cirka 70 procent av sin slutlön i pension.

Det här får inte fortsätta.

Arbetslivet måste förbättras så att vi orkar arbeta till 67 års ålder.

Ingen ska bli så sjuk eller utsliten av sitt arbete att hen inte kan jobba till pensionsåldern.

Ur det perspektivet oroar dagens villkor på ­arbetsmarknaden. Alla som är drabbade av stress, utslitning och alltför tungt kroppsarbete redan mitt i yrkeslivet – hur ser deras möjligheter ut att arbeta fram till pensionen?

Krafttag krävs för ett hälsosamt arbetsliv för alla!

På kort sikt måste andra förändringar till. Det handlar till exempel om att förlänga möjligheterna till sjukersättning och arbetslöshetsersättning fram till 67 års ålder.

Ingen ska tvingas ta ut pension i förtid för att man är sjuk eller arbetslös och på så sätt riskera att leva som fattigpensionär livet ut.

Sverige och Sveriges arbetare är värda bättre. Mycket bättre.