Ordning och reda i skogen

"Det ska vara schyssta villkor och avtal för alla som jobbar i de svenska skogarna", anser Susanna Hedman och André Lindström, ombudsmän för GS Facket i Norrbotten och Västerbotten.

"Det ska vara schyssta villkor och avtal för alla som jobbar i de svenska skogarna", anser Susanna Hedman och André Lindström, ombudsmän för GS Facket i Norrbotten och Västerbotten.

Foto: Kurt Engström

Politik2011-05-13 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

1 juni 2009 såg ett nytt fackförbund dagens ljus. Grafikerna och Skogs- och träfacket gick samman. Nya GS Facket tog plats på svensk arbetsmarknad.

Det nya förbundet organiserar 58 000 medlemmar i skogsbruk, träindustrier och den grafiska branschen.

I dag inleder förbundet sin första ordinarie kongress i Folkets Hus, Stockholm.

Två av de som finns på plats är ombudsmännen Susanna Hedman och André Lindström, som representerar avdelning 15 i Norrbotten och Västerbotten.

Mycket av helgens kongressande kommer att handla om interna, praktiska frågor. Det är många pusselbitar som ska sättas på plats i ett nytt organisationsbygge.

Men det finns frågor av stort allmänintresse. Hedman och Lindström pekar på en motion från avdelningen i norr om vikten av "ordning och reda i skogen".

"Det har talats mycket om villkoren för utländska bärplockare. Men vi upplever samma problem med säsongsarbete inom skogen", framhåller Hedman och Lindström.

Situationen skildras utförligt i rapporten "Det gröna guldet", som journalisten Anna-Lena Norberg gjort på uppdrag av GS.

Det handlar om arbetare från andra länder som kommer till Sverige och arbetar med röjning, plantering och skogsvård till villkor som ligger långt under det normala på svensk arbetsmarknad.

"Sverige är känt för människors rättigheter och att det är en välfärdsstat - men sanningen är annorlunda. Allt är lögn", säger en polsk kvinna som intervjuas i rapporten

Hon fick aldrig lönen från den svenska skogsentreprenör som anlitat henne. Hon blev snuvad på alla pengar, trots flera månaders hårt skogsarbete i Sverige.

Rapporten berättar om människor som lämnas i skogen utan mat, bensin och som inte har en aning om var de befinner sig, om oseriösa arbetsgivare som stoppar anställdas löner i egen ficka, som smiter från skatten, fuskar med arbetsmiljön m m.

"Ju längre norrut, desto värre blir problemen. Här finns 4000 mil allmän väg och 8000 mil enskild väg. Det är svårare för oseriösa och ibland rent kriminella företag att bli upptäckta. Här kan arbetskraften utnyttjas med stor grymhet", skriver rapportförfattaren.

I rapporten vittnar ombudsmannen Peter Lindström, som skrivit till motionen till GS-kongressen, om att det även finns en utbredd rädsla för att tala med facket.

Det är en skrämmande skildring av tillståndet i de svenska skogarna 2011. Det är rena Vilda Västern-mentalitet som råder.

Det handlar om utnyttjande av fattiga människor, om rättslöshet och om oseriösa svenska företagare som verkar pressa kostnaderna till vilket pris som helst.

Det är hög tid att reglera verksamheten. Samma regler ska gälla för utländska säsongsarbetare i skogen som för andra.

De ska vara garanterade en kollektivavtalsenlig lön, ha arbetstillstånd som är godkända efter en arbetsmarknadsprövning samt ha rätt till facklig insyn och stöd.

Fack, seriösa arbetsgivare, regering och myndigheter borde ha ett gemensamt intresse av att det blir ordning och reda i skogen.

Om regeringen menar allvar med talet om att värna den svenska modellen så borde den medverka till att svenska lagar och avtal gäller för alla som jobbar i Sverige.

Dagens dumping av löner och sociala villkor i skogarna undergräver svensk arbetsrätt och svenska kollektivtal.