Ord som betyder något

Under de senaste åren har vi fått lära oss ordet ”flygskam”.

Under de senaste åren har vi fått lära oss ordet ”flygskam”.

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2019-04-08 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Att vara människa är att lära sig ständigt nya ord. Och ändra sin livsföring.

Våra ansträngningar för att rädda oss från undergång har exempelvis lärt oss sådant som ”vegan” och ”veganisera”.

Det senare betyder att försöka göra maträtter som om de vore gjorda av kött, fast de faktiskt är veganska.

Exakt hur nära en blodig oxfile det går att komma forskas det fortfarande på. Men det finns hamburgare som börjar närma sig köttmodellen.

Det lär till och med finnas veganiserade smörgåstårtor som nästan är som riktiga, exempelvis av den typ som serveras på begravningar.

I samma räjong ligger ord som ”flygskam”, känslan av att döda planeten genom att flyga omotiverat mycket.

I tiden gäller också att försöka ta hänsyn till att andra människor kan bli ledsna. Men inte minst vara uppmärksam på att du inte bara kan kränka andra direkt, utan också kränka indirekt. Det kallas att bli ”sekundärkränkt”. Det är när någon annan blir kränkt å någon annans vägnar.

Men det är inte helt otillåtet att kränka andra, exempelvis vita män. Vi använder allmänt sådant som ”mansgris” och ”macho” om dessa. Och blir de förbannade kan de avfärdas med att de är ”en vit kränkt man”.

Vissa ord, som ”killgissa”, alltså göra ett påstående om något som man egentligen inte vet något om, har satt sig i språket. Inte utan anledning.

Däremot har sådant som ”kärringfasoner” och ”tjejkast” (att kasta boll med en nedåtgående rörelse) utgått ur språkbruket.

Det sexuella har också revolutionerat språkbruket. Förr räckte det med Hetero och Homo. Så tillkom Bi- och Transsexuella, samt även ”pansexuell”, som verkar vara den mest bekväma av alla läggningar.

Pansexuell är en person som inte attraheras av ett specifikt utseende eller kön, utan istället dras till en människas personlighet.

Men mest missförstådda av alla är de ”asexuella”. De som inte går igång på något speciellt. Gissa om de har det jobbigt i detta sexualiserade samhälle!

”Mansplaina” blir allt vanligare, och betyder att en man försöker förklara för en kvinna hur något fungerar, ungefär som en vuxen förklarar för ett barn.

Det var kanske nödvändigt förr, när kvinnor inte visste hur startkablar används. Men knappast idag.

Vi är ju ett land som tar stort intryck av engelskan. Därför har ord som ”Hangry” (att vara arg eller sur på grund av hunger) lätt att sätta sig.

Och den som inte lyssnar på ”poddar” är inte riktigt med på banan.

Mest ute av alla är antagligen den som kallas för ”Normie”.

Alltså en helt normal person med en väldigt ordinär eller vanlig åsikt åsikt.

Dessa normalitetskämpar råkar ofta ut för dem som kallas för ”SJW” – förkortning för ”Social Justice Warrior”, som gärna sätter tänderna i normalitetsförtrycket.

En SJW-are är någon som kämpar för social rättvisa, inte främst för egen del, utan för andras skull. Och i fokus står ofta de som vill tvinga in andra i ”vanliga” beteenden med argument ”så här gör vi i Sverige” etc.

Så långt kommen i denna 3000-teckenkrönika kanske det är lämpligt att berätta vad ”TL:DR” betyder. Också engelska, och är förkortning för ”To long did not read”.