Om detta ska Juholt tala

20 miljarder i offentliga investeringar är inte mer ansvarslöst än 20 miljarder i skattesänkningar.

I en artikel på Newsmill 17 november 2010 gjorde Håkan Juholt en sorts programförklaring. Den ger en antydan om vad den blivande S-ledaren kommer att säga i stora linjetal på lördag.

I en artikel på Newsmill 17 november 2010 gjorde Håkan Juholt en sorts programförklaring. Den ger en antydan om vad den blivande S-ledaren kommer att säga i stora linjetal på lördag.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politik2011-03-22 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det spekuleras om vad blivande S-ledaren Håkan Juholt kommer att säga i sitt stora linjetal på S-kongressen.

Enligt programmet ska den nya partiordföranden hålla ett längre anförande kl 10.00 på lördag.

Juholt själv har redan givit en antydan om vad han tänker säga.

17 november 2010 skrev han ett debattinlägg på Newsmill som kändes som en programförklaring.

"Solidaritet skapar tillväxt som ska användas till välfärd. Det är socialdemokratins magiska och verkligt framgångsrika formel", förklarade Juholt.

I artikeln utvecklade han temat.

"När alla medborgare efter sina behov kan erbjudas bra dagis, skolor, fritidsgårdar, vuxenutbildning, trygga anställningsvillkor, bra arbetsmiljö, bästa sjukvård och omsorg såväl fysiskt som psykiskt, skapas den breda grunden för verklig tillväxt. Trygga människor vågar mer", skrev Juholt bland annat.

Annorlunda uttryckt: Välfärdsstaten hindrar inte tillväxt. Trygghetssystemen gör inte svenskarna till lata dagdrivare.

Tvärtom betyder tillgången till A-kassa, komvux , arbetsmarknadsutbildning och trygghetsråd att det blir lättare att klara omstruktureringar och förändringar i arbetslivet.

En stark välfärdsstat bidrar till att det finns saker och ting som är betydelsefulla för näringslivets tillväxt.

Äldreomsorgen betraktas sällan i ett tillväxt- och företagarperspektiv. Men det är givetvis bra om entreprenörer, uppfinnare och småföretagare slipper gå omkring och oroa sig för sina gamla mor- och farföräldrar. Även den privata företagsamheten är betjänt av att det finns plats på äldreboendet och trygghet för de gamla.

På samma sätt har tillgången till moderna utbildningssystem, forskning, infrastruktur och barnomsorg betydelse för tillväxten i ett land.

Sådana frågor brukar dock hamna i skymundan när vi talar närings- och tillväxtpolitik. För det mesta handlar det om skattesänkningar.

Men ett nytt jobbskatteavdrag löser inte problemen på Malmbanan eller bristerna i grundskolan. Det kräver helt andra åtgärder.

Därför gör Juholt rätt i att tala om det gemensamma ansvaret för fungerande fritidsgårdar, skolor och järnvägar.

Det är bra för hela samhället - inklusive tillväxten och näringslivet - att den offentliga sektorn och infrastrukturen funkar.

Det är ingen ofinansierad löftespolitik att säga att Sverige bör prioritera satsningar på utbildning och järnvägar i stället för Moderaternas löften om två nya jobbskatteavdrag.

Juholt har ingen annan sedelpress än Anders Borg.

Det handlar bara om att använda budgetutrymmet på ett annat sätt.

20 miljarder i offentliga investeringar är inte mer ansvarslöst än 20 miljarder i skattesänkningar.