”…och efter ett kort avbrott fortsätter nu det internationella mansåret.”
Jag förvånas över hur mycket Internationella kvinnodagen kan uppröra. Varje år, samma tugg och kränkthet från män landet över som oftast genom anonyma konton på sociala medier spyr ut sitt näthat.
Att ojämställdhet kan göra en galen vet jag. Men hur en dag för att uppmärksamma kvinnors situation över världen kan få en att gå crazy är för mig svårt att förstå.
Jag är feminist och ser mer förvånat på alla de män, och kvinnor för all del, som inte säger sig se några skillnader i våra livsmöjligheter. Undrar ibland vilken sten de befunnit sig under.
Ja, det finns en internationell mansdag också, den infaller 19 november och sätter fokus på pojkars och mäns hälsa. Det är bra, för det är också en tydlig del av ojämställdheten och könsstrukturerna som styr och påverkar vårt liv, från vaggan till graven.
Prästen och konstnären Kent Wisti gjorde en illustration den 9 mars med den inledande meningen här i krönikan som jag tycker sammanfattar rätt bra utmaningen.
Det är vi män som är måttstocken för det mesta i vårt samhälle. Vi förväntas göra karriär och dra in pengarna till familjen. Vi män har oftast mer makt och mer pengar.
Det är vi som ska vara hårdhudade och klara det mesta utan att visa några större känslor. Ja, om nu inte favoritlaget vinner ligan. Då får vi både skrika, gråta och kramas. Men annars så finns en väldigt tydlig form att fylla för en man.
Mansrollen ger helt klart många fördelar. Men det finns också en tydlig baksida som vi sällan diskuterar.
Mäns livschanser begränsas också på grund av ojämställdheten. Män är klart överrepresenterade på samhällets botten.
Misshandelsstatistik och kriminalitet talar sitt tydliga språk. Självmord, alkoholism och 4 år kortare liv likaså. Men även på andra områden är skillnaderna tydliga.
67 procent av alla hemlösa är män, unga killar klarar skolan sämre än tjejer och mer än hälften av alla barn med separerade föräldrar bor enbart eller mest hos mamman.
Jämställdhet handlar inte bara om kvinnors rättigheter. Det handlar lika mycket om män och unga pojkar. Det handlar inte bara om att dela lika på makt och pengar utan också om rätten att få tillgång till nära relationer, möjlighet att prestera i skolan och ett längre liv fritt från våld.
Statistiken talar sitt tydliga språk. Alla missgynnas av ojämställdhet, alla gynnas av jämställdhet.