Ny kärnkraft är bra för Sverige

Politik2012-06-12 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I mitten på maj så besökte jag USA för att studera hur de arbetar med att utveckla och bygga nästa generations kärnkraftverk. I Georgia så byggs två moderna reaktorer som ska kunna leverera 2 400 megawattimmar.

USA som är ett av världens mest oljeberoende länder satsar stort på att utveckla modern kärnkraft som ett sätt att möta klimatutmaningen. Och många länder är inne på samma spår.

Att vårt grannland Finland satsar på modern kärnkraft är väl känt, men det gör också Storbritannien, Schweiz och Kanada och totalt så är 70 reaktorer runt om i världen antingen planerade eller på väg att uppföras.

Att vi i Sverige i stor politisk enighet tidigt valde att satsa på kärntekniken har starkt bidragit till att vi i dag har en av världens lägsta halter av koldioxidutsläpp. Den svenska kärnkraften har också tillsammans med vattenkraften varit en förutsättning för vår exportindustri. Därför är det tråkigt att Sverige i dag ännu inte är med och utvecklar och satsar på morgondagens kärnkraft.

Med ny teknik kan man kraftigt förkorta halveringstiden på kärnavfallet och dessutom så kan man återanvända kärnavfall så att det som i dag betraktas som avfall i morgon kan användas som bränsle. Den nya tekniken behöver också mindre mängder uran för att utvinna samma mängd energi.

Alliansen har en energiuppgörelse som vilar på energieffektivisering, satsningar på förnybar energi och en utveckling av befintlig kärn- och vattenkraft. Från såväl industrins som industrifackens sida är man tydlig med att kärnkraften måste få utvecklas. Lika tydliga är V och Mp i sitt motstånd.

De som tyvärr fortfarande ger otydliga besked är Socialdemokraterna. Trots Stefan Löfvens bakgrund inom Metall, där han tog ställning för kärnkraft, så vägrar han idag ge ett klart besked vad han egentligen tycker.

I ena stunden säger han att S tidigare kongressbeslut om avveckling gäller och i nästa så säger han att kärnkraften är nödvändig under lång tid framöver. Menar han allvar med att han vill diskutera framtidens energi med regeringen så måste han ta bladet från munnen och ge besked om vad S har för utgångspunkter.

Det är svårt att förhandla med någon som inte vet vad han själv vill! Jag är övertygad om att Sverige återigen kan bygga ny miljövänlig och effektiv kärnkraft men vi måste börja den resan snarast innan omvärlden sprungit ifrån oss.